A+ A A-

Član 17 neustavan, obustava Zakona o katastru RS

predsjednistvo-bih1Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i odlučio da članovi 17 i 39 Zakona o državljanstvu BiH, a koji govore o sticanju drugog državljanstva, nisu u skladu sa odredbama Ustava BiH. Sud je naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja ove odluke uskladi te članove sa Ustavom.

Članovi 17 i 39 Zakona o državljanstvu BiH naročito su pogađali dijasporu i prijetili su da više stotina hiljada Bosanaca i Hercegovaca koji žive izvan svoje matične države izgube državljanstvo BiH. Nakon više od jedne decenije ukazivanja na diskriminatorske odredbe ovog zakona konačno se otvara mogućnost da se ispravi očita nepravda prema velikom broju građana Bosne i Hercegovine.

Obustavljena primjena Zakona o katastru RS-a
Ustavni sud BiH usvojio je zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za donošenje privremene mjere i obustavio primjenu Zakona o katastru Republike Srpske.


Ova odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH, saopšteno je iz tog suda.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Srpske predložio je danas Ustavnom sudu BiH da odbije Izetbegovićev zahtjev za privremenom obustavom primjene Zakona o katastru do okončanja postupka ocjene ustavnosti tog zakona, jer bi takva odluka ugrozila sve oblike pravnog prometa u RS-u.