A+ A A-

Ministar kulture i sporta posjetio Čarši-džamiju u Tešanju

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, u društvu Općinskog načelnika Fuada Šišića, poslanika Parlamentarne skupštine F BiH i  predstavnika Fedaralnog zavoda za zaštitu spomenika posjetio je 15. septembra 2011. g. Čarši-džamiju u Tešnju, a povodom manifestacije „Dani evropskog naslijeđa" organizirane u Tešnju.  

Razlog posjete Čaršijskoj džamiji je projekat restauracije ove džamije koji vodi Medžlis IZ-e Tešanj pod stručnim nadzorom Federalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika, i uz sufinansiranje Vlade Federacije BiH - odnosno Ministarstva kulture i sporta.

MK2

Ovogodišnja manifestacija „Dani evropskog naslijeđa" je 15 manifestacija za redom koju organizuje Federalno ministarstvo kulture i sporta, a Tešanj je odabran zbog tri značajna projekta koja ovo Ministarstvo pod stručnim nadzorom Federalnog zavoda za zaštiru kulturno-historijskih spomenika  vodi na području ove općine i to: Restauracija starog grada u Tešnju („Gradine"), restauracija Gazi Ferhad-begove („Čarši") džamije i restauracija Eminagića konaka (sada Muzej grada Tešnja).

Manifestacija je trajala dva dana 14. i 15. septembra 2011.g., a počela je u četvrtak u Sali Općinskog vijeća Tešanj okruglim stolom na temu „Principi i primjeri obnove kulturno-historijskog naslijeđa u uslovima stvorenim prirodnim i ratnim katastrofama". Na samom početku, prisutnim gostima su se obratili direktorica Zavoda za zaštitu spomenika Lidija Mićić i Općinski načelnik Fuad Šišić.

Istog dana oni su na starom gradu „Gradini"  otvorili i tri izložbe i to u Dizdarevoj kuli: izložba fotografija restauracije Čarši džamije (autora Dženane Šaran i Azera Aličića -stručnih nosilaca projekta restauracije džamije) i izložba fotografija restauracije starog grada „Gradine" u Tešnju u periodu 1960-2010 (Ferhad Mulabegović) i treća izložba u Kapetanovoj kuli - „Povelje i pisma  srednjovjekovnih bosanskih vladara i vlastele"  autora Emira O. Filipovića koju je upriličio Muzej grada Tešnja i na čijem su otvaranju prisutnim posjetiocima prigodno se obratili direktor tešanjskog muzeja Jasmin Mandžukić, autor izložbe Emir O. Filipović, dr. Lejla Nakaš i dr. 

MK1

U bogatom programu drugog dana centralni dio je, takođe, održan na starom gradu „Gradini" u Tešnju na kome je ministar Kaplan uručio Povelje Federalnog ministarstva kulture i sporta za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno- historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Povelje su uručene: Amri Hadžimuhamedović i Željku Pekoviću, zatim pomoćniku općinskog načelnika Općine Tešanj Suadu Huskiću, Općini Tešanj, Župi sv. Mihovila Arkanđela iz Vareša, Turističkoj zajednici Zeničko-dobojskog kantona, kao i Konzervatorsko-restauratorsko-preparatorskoj službi Zemaljskog muzeja BiH.

U ime Općine Tešanj, Povelju je primio Općinski načelnik Fuad Šišić, koji je u svom obraćanju naglasio važnost kulturno-historijskog naslijeđa za općinu Tešanj, ali i za ljude koji ovdje žive. Ovom prilikom, Općinski načelnik uručio je prigodan poklon u znak dobre saradnje Federalnom ministru kulture i sporta Salmiru Kaplanu i direktorici Zavoda za zaštitu spomenika Lidiji  Mičić.

Pored navedenih ovim događajima su prisustvovali: glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško, Kantonalna ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Bernadeta Galijašević i brojne druge ličnosti iz javnog i političkog života općine, ZE-DO Kantona i BiH.