A+ A A-

Sjednica Mešihata IZ u Hrvatskoj

U Zagrebu je u petak, 16.09.2011. godine, održana šesta ovogodišnja sjednica Mešihata ili 43. u ovome sedmogodišnjem sazivu. Na sjednici se raspravljalo o vrlo značajnim pitanjima Islamske zajednice kao što su:

1. Rezultati vjeronauka u školskoj 2010/2011 godini;

2. Aktivnosti tijekom ovogodišnjeg ramazana;

3. Rezultati akcije zekata i fitara tijekom ramazana;

4. Gradnja Đačke kuhinje i nabavka kuhinjske opreme, opreme za kabinet fizike i pomagala u geografiji i povijesti;

5. Detaljno izvješće o dosadašnjoj izgradnji Islamskog centra;

6. Stanje informiranja u Islamskoj zajednici.

Kao i do sada na sjednicu su se odazvali svi članovi osim dr. Hasanovića koji je bio spriječen zbog službenog putovanja.

sje-me-zag-2011-1

U izvješću o rezultatima vjeronauka u osnovnim, srednjim školama i mektebima konstatirano je da je ove godine vjeronauk završilo 55 učenika i učenica u školama manje nego školske 2009/2010 godine, dok je u mektebima bilo više 26 vjeroučenika. U 140 osnovnih i 32 srednjih škola u Hrvatskoj održavan je islamski vjeronauk i to je apsolutni rekord.

U osnovnim školama vjeronauk je pohađalo 2737 vjeroučenika, u srednjim 437, što je ukupno 3174 učenika i učenice.

U mektebima je vjeronauk pohađalo 1409 učenika i učenica, za dva učenika više nego prethodne godine.

Vjeronauk je pohađalo 2010/2011 u školama i mektebima 4583 učenika i učenice.

Tijekom ovogodišnjeg ramazana teravije su klanjane na 19 mjesta. Prije ramazana na skupu sa imamima i muallimima dogovoreno je da se teravije klanjaju sa 8 rekata jer prostori u kojima se klanja i vrijeme nisu odgovarali uobičajenom stanju. Brojni mesdžidi u Hrvatskoj još uvijek nisu osigurani klima-uređajima, a mnogi su smješteni u tijesnim prostorima. Ono što ohrabruje tijekom ovog ramazana je mnogo već broj mladih klanjača nego starijih. Kasno vrijeme teravih-namaza mnogim zaposlenim koji su odlazili u ranim jutarnjim satima na posao, bilo je suvišno opterećenje pa i tu treba tražiti razloge manjem broju klanjača. Ipak u nekim mesdžidima broj klanjača ne samo da nije bio manji, nego i veći od prošlih godina.

Tijekom ramazana provođena je akcija uplate zekata i sadekatul-fitra za poticaj i razvoj vjeronauka i izdržavanje Islamske gimnazije. U svim medžlisima uplaćeno je 651.700,oo kuna sadekatul-fitra i 685.775,10 kuna zekata. Od tog iznosa 40% zekata ide medžlisima za razvoj vjeronauka i 30% sadekatul-fitara u istu svrhu, dok ostatak od 70% fitara i 60% zekata ide za izdržavanje Islamske gimnazije i pomoć potrebitima i siromašnim.

Za razliku od prošle, 2010., godine skupljeno je manje za 57.974,65 kuna. S obzirom da se zekat uplaćuje sve do kraja godine, a primjereno iskustvima prethodnih godina, vjeruje se da neće biti pobačaja.

Mešihat je za ovu godinu predvidio izgradnju Đačke kuhinje i nabavku kuhinjske opreme kako bi učenici i učenice imali idealne uvjete boravka i učenja u Gimnaziji. Za izgradnju kuhinje i nabavku opreme u njoj utrošeno je pola milijuna kuna, dok je početkom ove godine renoviran ženski dom zašto je utrošeno oko 100.000 kuna. Za nabavku opreme za kabinet fizike i matematike, te pomagala za predmete geografiju i povijest utrošeno je narednih 100.000. Okončanjem ovih akcija, Islamska gimnazija sada ima idealne uvjete za rad.

Radovi u đačkoj kuhinji su pred završetkom.

Članovima Islamske zajednice i muslimanima poznato je da se u Rijeci od ožujka 2010. godine gradi Islamski Centar, čija se gradnja polako privodi kraju. Ugovor o izgradnji Centra potpisan je na iznos od 44.500.000 kuna bez PDV, a sa PDV 54.735.000 kuna. Do sada je na izgradnju utrošeno, zajedno sa PDV-om, 37.150.980 kuna, a treba još platiti sa PDV-om 17.584.019,62 kuna.

 sje-me-zag-2011-2

Ovogodišnji Ramazanski bajram ispred Riječke džamije

Od tog potrebnog iznosa Islamska zajednica ima oko 14,000.000 pa je potrebno još 3.500.000 kuna, te 2.011.000 kuna dodatnih radova i isplata zadržanih sredstava za osiguranje kvalitete radova oko 4.000.000 kuna, što iznosi oko 9.000.000 kuna.

Na sjednici Mešihata zaključeno je da se ne ide ni u kakva zaduživanja koja bi dovela Zajednicu u financijski bankrot. Zaključeno je da se komisijski sačini spisak onih radova koji bi osposobili Centar za rad. određena je četveročlana Komisija na čelu s voditeljem gradnje ing. Irhadom Meheljićem da Mešihatu predloži moguća rješenja dovršetka gradnje Centra.

U zadnjoj točki dnevnog reda sjednice razgovaralo se o stanju informiranja u islamskoj zajednici. Konstatirano je da je Islamska zajednica do sada imala puno povjerenje u glasila nacionalnih zajednica i kulturnih udruga i vjerovala je da njeni napori oko osnutka i pomaganja tih udruga i zajednica biti uvažavani. Natpisi tih glasila u posljednje vrijeme zaoštravaju odnose s Islamskom zajednicom, što nam daje za obvezu da se informiranjem unutar Zajednice i izvan nje oslonimo na naša sredstva informiranje i da kroz njih ističemo naše interese i stavove. Zato je odlučeno da se Web stranici Islamske zajednice u Hrvatskoj posveti posebna pažnja. Mešihat je donio odluku da se formira redakcija naše Web stranice i da naši kadrovi umjesto u spomenutim glasilima suraĎuju i pišu u našim. U redakciju Web-sita Islamske zajednice u Hrvatskoj imenovani su: Abdullah Imširović, mr. Mirza Mešić, Mevludin Arslani prof., Alem Orlić, Kreštić Mersad, ef., i Kemal Mujičić. Predsjednik Mešihata sazvat će izabranu redakciju na sastanak i priopćiti im odluke Mešihata i prenijeti zahtjeve oko budućeg rada u Web-situ.

Sjednica je trajala punih 8 sati, što je znak ozbiljnog rada članova najvišeg administrativnog organa Islamske zajednice. Mešihat je na kraju donio odluku da najvažniji zaključci sa sjednice Mešihata i zasjedanja Sabora budu objavljeni na našoj Web stranici.

(www.islamska-zajednica.hr)