A+ A A-

Sandžak: Odgovor na državni teror

Novi_Pazar-izdalekaDiskriminacija nad Bošnjacima muslimanima u Sandžaku prisutna je u svim sferama života u formi brutalnog i beskrupuloznog državnog  terora. Brutalnost državnih vlasti prelila je čašu sa agresijom na Islamsku zajednicu koja predstavlja osnovni stožer opstanka muslimana na ovim prostorima. Jedino je Islamska zajednica dokazala da ima snage, moći i znanja da odbrani, očuva i unaprijedi vjerski i nacionalni identitet Bošnjaka muslimana. 

Zbog njenog takvog ponašanja državni režim ju je napao ne umanjujući svoju gramzivost koja je posebno iskazana prema vakufskoj imovini, čijom bi otimačinom stečeno bilo raspodijeljeno među srpskim ministrima iz redova Bošnjaka i visokim državnim zvaničnicima za finansiranje njihovih antibošnjačkih projekata. Zaštita vakufskog zemljišta je temelj za očuvanje vjerskog i kulturnog identiteta Bošnjaka. Režim je toga duboko svjestan, pa još žešće nasrće na vakufsku imovinu. Dok se Srpskoj pravoslavnoj crkvi imovina vraća, Islamskoj zajednici se ona oduzima uz brutalno kršenje zakonske regulative koja potencira ravnopravnost crkava i vjerskih zajednica.  

U cilju slabljenja i eliminacije bošnjačkog uticaja i postojanja u Sandžaku, tendeciozno se osporava legalitet Bošnjačkog nacionalnog vijeća od strane beogradskog režima koji ovakvim ponašanjem poručuje bošnjačkom biračkom tijelu da iskazana slobodna volja na izborima režimu ništa ne znači, te da je on spreman, kršenjem Zakona, natjerati neposlušne Bošnjake na pokornost i povinovanje volji Beograda, kao i odustajanje od biranja onih predstavnika koje vlast ne prihvata. Ovakvim postupcima režim prisiljava narod u beznađe i gubljenje volje za demokratskom borbom, što za posljedicu može imati pojavu grupacija koje će rješavanje nagomilanih problema u Sandžaku potražiti uzimanjem oružja u ruke.

Opstrukcija akreditacije Internacionalnog univerziteta namjerno se odlaže kako bi se stvarala konfuzija u narodu, posebno među studentskom populacijom koju žele natjerati da ne studira na nekom od fakulteta pomenutog univerziteta, kako bi Sandžak vratili u mrak neznanja, što bi vodilo u porobljavanje pojedinačne i kolektivne svijesti našega naroda. Režimu je jasno da Internacionalni univerzitet predstavlja stub intelektualne slobode, oazu naučnih vrijednosti i lokomotivu ekonomskog razvoja našega kraja, pa otuda i takvo ponašanje prema Kući znanja kojom se Bošnjaci Sandžaka ponose.

Posljednji u nizu napada na Islamsku zajednicu jeste bezobzirna diskriminacija islamske vjeronauke od strane Ministarstva vjera i dijaspore i Ministarstva nauke i prosvjete, koja su postala leglo šovinizma protiv muslimana. Instaliranje podobnih, nestručnih, nekvalifikovanih kadrova za vjeroučitelje ima za cilj nekvalitetno vjersko obrazovanje muslimanske djece i njihovu svetosavizaciju i pravoslavizaciju. Ovaj nezapamćeni teror sprovodi se u saradnji sa pomenutim ministarstvima, školskim upravama i direktorima škola, što predstavlja neprijateljski čin prema muslimanskoj djeci i bošnjačkom narodu. 

Diskriminacija i ponižavanje Bošnjaka na polju zapošljavanja u državnim organima i javnim ustanovama, te privrede i ekonomskog razvoja, toliko je evidentna da je teško naći adekvatnu riječ za opisivanje pomenutog stanja. Bošnjaka skoro da nema u pojedinim državnim institucijama i predstavlja ponižavanje da ponovo pominjemo koje su to ustanove, jer očito srpskom režimu nije cilj da riješi sporno stanje, što tjera Bošnjake da počnu bošnjačko pitanje u Sandžaku rješavati korak po korak, uz zahtjev nadležnim međunarodnim institucijama da zaštite građane Sandžaka od diskriminacije i državne torture, a na domaćem terenu pripremu za proglašavanje autonomije Sandžaka, čiji je prvi korak načinjen prerastanjem Svebošnjačkog Sabora u Narodno Vijeće Sandžaka.

Bošnjački narod je preživio više genocida, a sada preživljava genocid u svilenim rukavicama od koga se može spasiti osnivanjem svojih institucija, što predstavlja osnovnu zaštitu vjere, nacije i života naših građana. Za tu svrhu Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti treba da izradi planove i programe nacionalnog opstanka Bošnjaka, a na novim, mladim, poštenim i ambicioznim političarima je da na izborima donesu pobjedu i Bošnjacima dugo očekivanu slobodu.

(www.islamskazajednica.org)