A+ A A-

Kiseljak: U Živčićima uručena vakufnama hadži Hamdi Ibreljiću

U subotu 12. ševvala 1432. h.g./10 septembra 2011. po Isa, a.s., u džematu Živčići proučen je tradicionalni mevlud, a u povodu otvorenja novosagrađene džamije. To je bila prilika da se vakifu ove džamije hadžiji Hamdi Ibreljiću uruči vakufnama.

vakufnaam-zivcici-2011-1

Program je uvodnim obraćanjem i dobrodošlicom prisutnima  počeo mjesni imam Mahmut ef. Ibreljić, a zatim i Mensur ef. Pašaljić, glavni imam medžlisa IZ-e Fojnica. On je istakao važnost očuvanja tradicije mevluda i napomenuo da je upravo na današnji dan 231. godišnjica održavanja mevluda i zikra u Živčićima. Mevludski program su zajedničkim snagama izveli imami medžlisa Fojnica i Kiselja, a učenje turskog mevluda hafizi iz Turske.

Zatim je prof. Mensur ef. Pašalić najavio gosta i predavača muftiju teravničkog mr. Nusreta Abdibegovića ponovivši riječi Hasan Kafi Pruščaka koji je rekao: "Uzvišeni Allah je nebo ukrasio zvijezdama a zemlju ulemom (učenim ljudima)."  Muftija Nusret ef. je svakako jedan od takvih i čast nam je i zadovoljstvo da je danas sa nama.

Muftija je zahvalio na pozivu svojim prijateljima hadži Hamdi, Mensur efendiji, svim živčićanima. Između ostalog je rekao:

"Slušajući ovu našu braću iz Turske kako uče naumpali su mi istambulski ezani.  Slušajući te ezane kao da dozivaju nas u Bosni, a eho tih ezana se svakako osjeti i ovdje danas. Dokaz tome je i učenje ovog mladog momka Abdusameda Šljivara i njegovo srčano učenje Kur´ana. Uzvišeni Gospodar kišu poredi sa Kur´anom.  Kako kiša napaja zemlju nakon suše tako i Kur´an napaja ljudske duše.  Vijekovima ik Muhamed, a.s., poslan Halimi na selo. Moderni čovjek odlazi u velike centre gdje je zemlja Kur´an napaja duše naših pradjedova. Ova bosanska brda su najviše doprinijela očuvanju Islama i naše tradicije ovdje, jer na njima žive skromni ljudi. Žive u skladu sa prirodom, a islam i jeste fitra. Na koncu čovjek dolazi na ovaj svijet sa fitrom, čistom prirodom. Nije slučajno poslan tvrda, nebo visoko, a doše prazne. Treba da znate da je uvijek manjina čuvala vjeru. To su uvijek bili skromni ljudi, a ne silnici i asije.

Čuvajte svoj zavičaj, jer šta god radili i gdje god bili nikad sa se roditeljima i zavičaju odužiti ne možemo. Ja se trudim da čuvam i posjećujem svoj zavičaj (Prusac, Donji Vakuf), ali uvijek nešto novo naučim od hadži Hamde i njegovog odnosa prema zavičaju, koji to radi na svoj način. Ono što mi danas radimo je naša tradicija i to je odraz djela naših predaka.

vakufnaam-zivcici-2011-2

Na kraju je program završen učenjem  hatma dove pred dušu roditelja vakifa živčičke džamije.

Bajrić Kenan