A+ A A-

OSNOVANA FONDACIJA ZA KLUTURU BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

north-america-map (Custom)     U cilju podsticanja umjetničkog stvaralaštva Bošnjaka u Sjevernoj Americi i BiH, a s ciljem što čvršćeg povezivanja dijaspore i matice, te očuvanja inegriteta i identiteta Bošnjaka, Kongres Bosšnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} i Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike {IABNA} donijeli su odluku o osnovanju Fondacije za kulturu Bošnjaka Sjeverne Amerike.

     Fondacija je ključni instrument putem kojeg će se realizovati kulturni projekti u Sjevernoj Americi i BiH vezani za promociju bh kulturnih vrijednosti.

     Kultura je najbolji instrument za povezivanje matice i dijaspore i očuvanja integriteta i identiteta Bošnjaka. Kroz Fondaciju želimo poboljšati i sistematizovati strategiju kulturne promocije BiH.
    Fondacija će za cilj prije svega imati da radi na sistematizaciji strategije i projektnom planiranju radova Bošnjaka iz dijaspore i matice. Fondacija će takođe biti i ključni instrument putem kojeg će se realizovati kulturni projekti u Sjevernoj Americi i Bosni i Hercegovini, a koji su vezani za promociju bosanskohercegovačkih kulturnih vrijednosti.
     Na 12. Susretima je održana i promocija Fondacije, koju je vodio Almir Šahinović producent iz Sarajeva, a na kojoj su pomenuta neka imena osnivačkog odbora koja su garant vrijednosti i kvaliteta rada Fondacije.

     U osnivačkom odboru su pored Bošnjaka iz Sjeverne Amerike: prof. Emira Ramića, dr. Senada Agića, dr. Muhameda Saračevića, dr. Bajrama Mulića i drugih, i eminentni kulturni i naučni radnici iz BiH, a neki od njih su: akademik Tvrtko Kulenović, Ismet Nuno Arnautalić producent SAGA, Nedžad Begović reditelj, Šemsudin Čengić producent, doc. dr. Lejla Panjeta, savjetnik za kulturu u Predsjedništvu BiH, Zekerijah Smajić, novinar.

     Ovo su samo neka od imena koja su potpisala osnivačku Deklaraciju Fondacije i koji će svojim znanjem i dosadašnjim iskustvom iz svih oblasti nauke i kulture biti garant Bošnjacima Sjeverne Amerike, a prije svega našoj djeci, da će u buduće o najvažnijem aspektu egzistencije i promocije Bošnjaka u Americi, a to je kultura, brinuti istaknuti Bošnjci iz svijeta kulture i nauke.
     Takodje je proglašen prvi projekat Fondacije, a to je igrani film "GOLA KOŽA" (Bare Skin) scenariste Zlatka Topčića u režiji reditelja Adisa Bakrača.

(http://www.bosnjaci.net)