A+ A A-

KONVOJ MLADIH DA SE NIKADA NE ZABORAVI"

srebrenica01 (Custom)     U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Islamske zajednice u Hrvatskoj i svih bošnjačkih asocijacija iz Republike Hrvatske, organiziran je i realiziran konvoj mladih pod nazivom „Da se nikad ne zaboravi".  Konvoj je  sadržavao posjetu Memorijalnom centru u Potočarima i posjetu gradu Srebrenici. Sačinjavali su ga mladi iz cijele Hrvatske, a osim muslimanske mladeži sudionici Kovoja su bili i kršćani iz različitih organizacija i gradova.

     Osam autobusa sa približno 400 sudionika krenulo je ispred Zagrebačke džamije put Tuzle u petak, 25. 5. 2007. godine, poslije džume namaza.  No, prije samoga puta, u prepunoj dvorani Islamskog centra Zagreb „H. Salim Šabić", mlade je poselamio i prvi im se obratio  pomoćnik zagrebačkog muftije za vjerska pitanja Aziz ef. Hasanović, jedan od članova organizacijskog odbora Konvoja. On je pročitao ciljeve  Konvoja: podijeliti bol i tugu sa obiteljima nestalih i ubijenih, odati poštovanje svim žrtvama genocida, dati moralnu potporu održivom povratku u Srebrenicu, Bratunac i Podrinje te iskoristiti vrijeme u druženju i razgovorima  sa preživjelim Srebreničanima na svim razinama od običnih ljudi do vjerskih, političkih i kulturnih predstavnika muslimana Srebrenice i čuti njihove probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.  

     Zatim se mladima obratio gradonačelnik Zagreba Milan Banadić koji je istakao da mu kao prijatelju Zagrebačke džamije i Islamske zajednice čini čast da može pozdraviti mlade ljude i zaželjeti im sretan put u Srebrenicu koja je simbol patnje i stradanja bošnjačkog naroda u agresiji na BiH. 
     Sudionicima Konvoja obratio se i muftija Ševko ef. Omerbašić. I on je u svome govoru naglasio svu veličinu tragedije koja je zadesila muslimane tokom prošloga rata, a njen sinonim upravo je Srebrenica kao mjesto najvećeg masovnog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.
Konvoj sa mladima stigao je u kasne sate  u Tuzlu u Behram -begovu medresu, gdje su mlade dočekali i na najljepši način ugostili ljubazni domaćini, profesori i osoblje Medrese, sa svojim  direktorom Vahidom ef. Fazlovićem.

    U ranim jutarnjim satima, nakon sabah namaza i doručka,  Konvoj je krenuo ka Potočarima, gdje je stigao prije podne namaza.  Nakon što su obiđeni mezarluci u Memorijlanom centru, proučen je tevhid za sve šehide Srebrenice. Sve prisutne ispred Konvoja poselamio je Aziz ef. Hasanović, upoznavši domaćine sa ciljevima Konvoja,  a nakon njega poznati bošnjački pjesnik iz Zagreba Enes Kišević, kroz svoje stihove, opisao je tragediju Srebrenice.  Zatim se prisutnima obratio glavni imam iz Srebrenice Damir ef. Peštalić, zahvalivši organizatorima i učesnicima Konvoja za posjetu koja puno znači povratnicima a posebno majkama Srebrenice, koje su osobno došle zahvaliti se mladim ljudima te provesti određeno vrijeme sa njima.
     Mladima se obratio i načelnik općine Srebrenice g. Abdurahman Malkić. Informirao je mlade o trenutnoj situaciji u općini Srebrenica. Upoznao ih je i sa traženjem posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka. Od približno 8500 nestalih Bošnjaka, do sada ih je otkriveno oko 2500 u više grobnica.  Masovne grobnice se stalno otkrivaju i svaka iznova svjedoči svirepa ubojstva počinjena nad Bošnjacima.

     Doznali smo da su četnici, pokušavajući prikriti tragove masovnih ubojstava,  posmrtne ostatke premiještali nekoliko puta, tako su ostaci pojedninaca pronalaženi na tri pa čak i više lokacija. Nikada se u povijesti nije dogodilo da se zločinci vraćaju na mjesto zločina, a u slučaju Srebrenice oni se vraćju i više puta. Time je tragedija Srebrenice još  veća, jer preživjeli očekuju da barem dostojanstveno ukopaju posmrtne ostatke svojih najmilijih. 

     Kazao je kako on kao načelnik sprovodi politiku pomirbe između dva naroda no ne može nikoga silom natjerati da oprosti. Najmanje što se može na političkom planu učiniti za Srebreničane jeste izuzimanje Srebrenice iz Republike Srpske, dodjeljujući joj poseban status unutar BiH i utom smjeru će politički djelovati. No to je dug i težak zahvat. Mlade je dočekao i poselamio i predsjednik Memorijalnog Centra Potočari gospodin Mersed Smajlović.
     Mladi su zatim preko puta u hangarima, koji su 11. jula 1995. bili puni djece, žena i staraca, pogledali polusatni dokumentarni film o strahotama genocida nad Srebreničanima. Poslije filma,  jedan od svjedoka golgote Bošnjaka na tom području, informirao je pristne o ratnim događajima 1992-1995., o životu u „zaštićenoj zoni"  te konačnom padu Srebrenice u četničke ruke 11. 7. 1995. i svemu onome što se događalo nekoliko dana poslije toga. Sve je to jako potresno ali i osvješćujuće djelovalo na mlade iz Hrvatske.
     Nakon klanjanja podne namaza, konvoj sa mladima je krenuo u Srebrenicu.
U njoj su voditelji Konvoja službeno posjetili Medžlis islamske zajednice  i Općinu. Sa domaćinima su razgovarali o mogućnostima i načinima pomoći koja je itekako potrebna Srebreničanima povratnicima. Tom prilikom uručena je  jednokratna novčana pomoć srebreničkom Medžlisu, skupljenu na sergijama u cijeloj Hrvatskoj.
     Na kraju možemo kazati da je 1. konvoj mladih „Da se nikada ne zaboravi" u potpunosti uspio jer su ostvareni svi zadati ciljevi.
     Dogovoreno je da se ovaj Konvoj organizira svake godine iz Hrvatske i da postane trdicija.  Svaka pomoć je dobrodošla, no to neće nikada zadovoljiti pravdu sve dok se ratni zločinci slobodno šetkaju, a što je najtragičnije i rade u javnim sektorima u Srebrenici i drugim mjestima Republike Srbske koja je, svi dobro znamo nastala na prolivenoj krvi bošnjačkog naroda...

(http://www.islamska-zajednica.hr)