A+ A A-

Ramazanske aktivnosti u Čajniču

Mi, Bošnjaci Čajniča, s nestrpljenjem iščekujemo svaki naredni ramazan. To je mjesec Allahove sveobuhvatne milosti, mjesec ibadeta Gospodaru svega, mjesec oprosta grijeha, mjesec izbavljenja iz Vatre, mjesec posta, mjesec iftara, mjesec druženja, okupljanja i zajedničke radosti. Sretni i radosni što nam dolazi najdraži gost dočekali smo hvala Milostivom Allahu i Ramazan 1432. godine po Hidžretu.

ram-cajnice-2011-531. juli 2011. godine, taj vreli ljetni dan završava se s akšamskim ezanom. Došao nam je ramazan 1432. h.g. i donio prvu teraviju. Teravija će se klanjati u džamiji u selu Kapov han. Džamija puna, hava nekako drukčija nego sinoć. Svi smo sretni i veseli.

U našem džematu organizovano je 7 zajedničkih iftara. Od toga 4 u džamiji. Prvi iftar ovog ramazana 6. po redu njegovog dana organizovali su u džamiji brat i sestra, Sinan i Zineta Heto koji žive u dalekoj Americi, u Čikagu, ali svaki ramazan dođu u Bosnu, u svoj grad, u svoje selo, da sa svojim narodom podijele radost ramazana i iftara.

ram-cajnice-2011-7

Svakog ramazana predsjednik Medžlisa IZ Čajniče Šaćir-beg Raščić iz sela Kapov han organizuje zajednički iftar u džamiji. Ovog ramazana Šaćirov iftar bio je uoči petka 11. Dana ramazana.

ram-cajnice-2011-113. dana ramazana u svojoj porodičnoj kući u selu Janjina zajednički iftar za sve džematlije organizovali su Jusuf Bešo i njegova Šahza-hanuma koja pravi najbolje gurabije u džematu. Proučen je i mevlud po želji njihove snahe Nermine.

U nedjelju, 14. Dana ramazana organizovana je radna akcija da se dovede voda u džamiju. Organizovana i uspješno završena.

ram-cajnice-2011-4

17. noć ramazana, noć uoči Bedra obilježili smo učenjem Kur'ana i vazom o tom najznačajnijem boju što ga muslimani ikad vojevaše.

18. dan posta okončali smo zajedničkim iftarom kod domaćina Mirsad Bašića i njegove Almasa-hanume u selu Janjina, družili se i veselili i proučili mevlud po želji naših iftar-sahibija.

19. po redu noći mjeseca ramazana klanjana je i jedna teravija u džamiji u selu Batovo.

Slika 6

20. noći ramazanske posjetio nas je profesor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu mr. Dževad ef. Pleh, nama dragi gost, a i mi njemu dragi. Dolazi nam već treći put i kaže da mu kod nas uvijek bude lijepo. Profesor Pleh održao je vaz, a poslije vaza sijelilo se do kasno u noć. „Sjed'te ljudi, ne opada 'šenica", kako neko reče.

ram-cajnice-2011-3

21. noći opet smo u Janjini. Okupio se skoro cijeli džemat. Iftar je kod hadži Jusa Maslana i njegovog zeta Sahmedina Karamana i kćerke Hasibe.

24. noć najljepša je noć ovog ramazana. Došli su nam gosti iz Sarajeva i napravili iftar. Grupa uglednih ljudi iz Sarajeva okupljena oko prof. dr. Fikreta Hadžića, profesora Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, putuje diljem Bosne i Hercegovine i organizuje iftare. Ovu noć podijelili su s nama. Džamija je bila prepuna, druženje prelijepo.

28. noći mjeseca ramazana u džamiji je organizovan zajednički iftar za sve džematlije, a sponzor ovog iftara bio je Uzeir Tozo iz sela Milijeno.

Neko je mudro primijetio: „Sve što je lijepo kratko traje". Pomalo smo tužni što nam ramazan odlazi, ali se radujemo Bajramu i molimo Uzvišenog Gospodara da dočekamo slijedeći ramazan.

Bajram-namaz klanjan je u tri čajničke džamije i to: u selu Batovo, u selu Hunkovići i u selu Kapov han.

ram-cajnice-2011-2

Poslije Bajram-namaza u haremu džamije upriličeno je tradicionalno „kahvenisanje", a onda je svako krenuo svojim putem, da obilazi svoje najmilije i sa njima podijeli bajramsku radost.

E.B.