A+ A A-

Bajramske aktivnosti u Prnjavoru

Bajram-namaz

Bajram namaz na području MIZ-e Prnjavor je klanjan u svih šest prnjavorskih džamija, gdje su imami pročitali bajramsku hutbu-poruku Reisu-l- uleme dr. Mustafe ef.Cerića.

Centralno obilježavanje je bilo u Gradskoj džamiji u Prnjavoru gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu održao glavni imam Medžlisa Fikret ef.Čelenka.

 Bajram namazu je prisustvovao veliki broj džematlija.

Nakon klanjanja bajram-namaza i bajramskog čestitanja imami su zajedno sa mutevelijama obišli džematlije, a prije svega one koji žive sami, u džematu Konjuhovci su sa kočijama obišli džemat  i tom prilikom su džematlije darivale bubnjare koji su ih tokom ramazana svako veče budili na sahur.

Manifestacija:Nek mirišu avlije-Bajram je"

Prvog dana Bajrama u organizaciji MIZ-e Prnjavor u velikoj sali Prnjavorskog Doma kulture je održano bajramsko veče „NEK MIRIŠU AVLIJE-BAJRAM JE".

U programu su učestvovali hor BZK"PREPOROD"PRNJAVOR i Bošnjačka kulturno umjetnička društva sa Prnjavorske općiine: KUD „Hafiz Osman Čejvan", KUD „Hakija Tabaković",  KUD „Sadik Bojić",  koji su svojim izvedbama ilahija i koreografija oduševili prisutne u Domu kulture.

rama-prnjavor-2011-1

Po prvi put ovoj tradicionalnoj  svečanosti je prisustvovao i načelnik općine mr. Darko Tomaš koji je na početku svog obraćanja prvo čestitao Bajram, a  zatim kazao: „Ne znam da li je ovo prvi put da načelnik prisustvuje na bajramskoj svečanosti, ali znam da je ovo iskreno i iz srca, želim vam kazati da sam ja načelnik svih građana bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost. Vidim da nam je ova sala premala zato želim da slijedeće godine učestvujem u pokroviteljstvu ove svečanosti kako bi se ista održala u sportskoj sali "SLOGA", što je propraćeno aplauzom prisutnih. Načelnik je osudio rušenje nišana u gradskom haremu u mjesecu ramazanu i pozvao sve građane da žive u miru, slozi i suživotu.

rama-prnjavor-2011-2

Prisutnima se obratio i glavni imam Fikret ef. Čelenka koji je na samom početku čestitao Bajram u svoje i u ime predsjednika Medžlisa gosp.Lokmana Iriškića, poselamio sve prisutne, prenio selame i bajramske čestitke od Muftije banjalučkog Edhem ef.Čamdžića i reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, a zatim rekao: "Drago nam je što je večeras sa nama i Načelnik i želim kazati da smo mi narod koji pamti učinjena dobra i želim kazati da ćemo pamtiti da je načelnik odmah kada se desilo krivično djelo došao, isto osudio i osigurao sredstava da se postave i poprave nišani u haremu. Zašto smo večeras ovdje? Zato što je Bajram, zato što želimo dati alternativu omladini da Bajram ne obilježavaju u kafani, zato što želimo obogatiti i kulturnu scenu u Prnjavoru, jer prošle godine nije bilo ni ovog hora ni KUD-a  „Hafiz Osman Čejvan",  koji su osnovani protekle godine, što znači da smo se ne samo duhovno nego i kulturno probudili i aktivirali. Zato što želimo kazati da je ovo grad svih nas podjednako, ničiji ni više, ni manje. Najavljujem da ćemo slijedeće godine ovu manifestaciju organizirati u većoj sali kako reče Načelnik, jer ova nam je kako vidimo premala". Zatim je Glavni imam pozvao prisutne da i dalje budu redovni članovi IZ-ce i da podrže rad Preporoda i KUD-ova, prisutni su više puta gromoglasnim aplauzima prekidali govor glavnog imama.

Na kraju je voditelj svečanosti h. Admir ef. Džaja pozvao hor Preporoda, Glavnog imama, Načelnika općine i predsjednika BZK Preporoda da iziđu na binu i zajedno proprate izvođenje ilahije Nek mirišu avlije, što su prisutni ispratili gromoglasnim alauzom. 

Dan Šehida 

Drugog dana Bajrama, koji se u Bosni i Hercegovini  obilježava kao Dan Šehida u svim prnjavorskim haremima je proučen Jasin, a centralno obilježavanje Dana Šehida je bilo ispred džamije Šehidije u džematu Puraći, gdje je bio prisutan i Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, koji je prisutnima čestitao Bajram i ukazao na važnost ovog dana rekavši: "Kao što reče u svojoj hutbi jučer naš uvaženi reisu-l-ulema: „Da nije bilo naših Šehida ne bi bilo ni nas danas ovdje", mi ne trebamo našim Šehidima, jer su oni, ako Bog da, u Džennetu, ali oni trebaju nama, zato mi je drago da vas vidim u ovolikom broju ovdje. Čestitam Medžlisu IZ Prnjavor na čelu sa predsjednikom Lokmanom Iriškićem, svimn mutevelijama, ovim vrijednim prnjavorskim imamima na čelu sa glavnim imamom Fikret efendijom i vama drage džematlije koji ste i ove godine pored svih poteškoća i kriza pokazali da nemamo duhovnu krizu, a to ste pokazali i kroz zekat i sadekatul-fitr i druge društveno korisne akcije." 

Nakon što su imami MIZ Prnjavor proučili Jasin, Muftija je proučio  i hatma dovu za hatmu koju su proučili vrijedni prnjavorski imami pred duše Šehida. 

Nijaz Duzan