A+ A A-

Muftija i Muderis sa kotor-varoškom omladinom na iftaru

Da KotorVaroš ima budućnost i perspektivu moglo se vidjeti na iftaru u utorak 26. avgusta 2011.god. u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš, kojem je prisustvovala omladina iz svih džemata sa područja ovog Medžlisa. Poznato je da gdje se god nije vratila omladina da povratak nije potpun i nije održiv, u Kotor Varošu to hvala Allahu dž.š. nije tako, jer sala u omladinskom domu u Kotoru gdje je iftar organizovan nije bila dovoljno velika da bi se mogli okupiti svi mladići i djevojke koji ove mubarek dane provode posteći i padajući na sedždu Allahu dž.š. 

iftar-kotor-varos-ram-2011  

Iftaru je prisustvovao muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić Muderis Nezim ef. Halilović, predsjednik Medžlisa IZ Kotor Varoš hadži Nedžad Aganbegović, imami, kao i predsjednik Medžlisa IZ Banja Luka Kasim Mujičić.

Nakon iftara prisutne je poselamio i obratio im se muftija banjalučki Edhem  ef. Čamdžić, koji je bio izuzezno obradovan ovakvom posjetom i ovolikim brojem prisutnih na iftaru , a u svome obraćanju je istakao da omladinu treba podržati u ovakvim aktivnostima i omogućiti im još bolje uslove za život i opstanak na ovom području. Muftija je takođe kazao da će se lično, ako Bog da, potruditi oko organizacije još nekih kulturno-vjerskih manifestacija u Kotor-Varošu, jer to ova omladina zaslužuje.

U svom govoru Muftija je pozvao omladinu da se više uključi u rad naših džemata i da se i oni angažuju u prikupljnju zekata i sadekatul-fitra, kako bi Islamska zajednica bila još jača i kako bi mogla organizirati još više ovakvih i sličnih okupljanja, ali i kako bi mogla finansirati medrese, fakultete, pomagati povratnicima i sl.

Prisutnima je zaželio da u rahatluku isposte preostale ramazanske dane i da zdravi i u rahatluku dočekaju Bajram.

U svome obraćanju Muderis Nezim ef. Halilović je kazao da je neizmjerno sretan što je danas u Kotor Varošu sa ovom omladinom koja je budućnost ovoga kraja, ali i domovine nam Bosne i Hercegovine i poručio im da ostanu čvrsti i ustrajni u izvršavanju Božijih propisa.

Meldina Ibričić i Emina Čirkić kažu da su oduševljene zajedničkim iftarom i da je ovo vrlo značajno kako bi se omladina bolje upoznala i više družila, jer do sada mnoge od ovdje prisutnih su sretali, ali da ih nisu poznavali i ovo je bila prilika da se upoznaju.

Nijaz Duzan