A+ A A-

MIZ Prnjavor: Oštra osuda rušenja nišana

prnjavorPovodom vandalskog rušenja nišana u Gradskom haremu u Prnjavoru u naći sa 18. na 19. august, saopćenjem iza javnost se oglasio Medžlis Islamske zajednice Prnjavor oštro osudivši ovo gnusno zlodjelo. U saopćenju stojim:

- Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor, najoštrije osuđuje posljednji vandalski čin i zlodjelo koje se desilo u Gradskom haremu u Prnjavoru u noći sa 18. na 19. augusta 2011. godine (tokom mjeseca ramazana) kada su porušena 4 nišana-nadgrobna spomenika. 

Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor poziva sve nadležne organe, prije svega Policiju i Sudstvo, Policiju da evidentira počinioce a Sudstvo da iste adekvatno kazni i da se prilikom toga pridržavaju Zakona o slobodi vjera i Pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bili, a ne na žalost kao do sada da počiniocima izriču „stimulativne kazne". 

Izvršni odbor Medžlisa islamske zajednice Prnjavor , također poziva sve odgovorne na svim nivoima vlasti u Bili, da prilikom davanja izjava vode računa da iste niko ne zloupotrijebi, odnosno da iste pojedincima ne posluže da i dalje čine ovakva zlodjela. 

Izvrsni odbor Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor poziva svoje članove i sve Bošnjake da bez obzira na našu uznemirenost ovim gnusnim činom koji su desio u mjesecu ramazanu, ostanu u svojim džematima i isposte ramazan do kraja, te da i dalje skupa nastavimo raditi na širenju suživota i tolerancije na ovim područjima, kaže se u saopćenju za javnost Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor.