A+ A A-

Mukabele u tuzlanskim džematima

Mukabela za žene u džematu Slavinovići

Prije četiri godine u džematu Slavinovići počela je sa aktivnim djelovanjem mukabela za žene.  Na inicijativu hadži hanume  Fikrete ova ideja je uspješno realizovana. Mukabela se uči svaki dan u 12 sati. U početku je bilo veoma teško. Bilo je samo šest žena koje su učile mukabelu (dvije učenice Behram- begove medrese i četiri džematlijke). Postepeno se broj zainteresiranih, kako za ucenje tako i za prisustvo na mukabeli povecavao.  Ove godine džemat Slavinovći je dobio sedam novih svršenica Kur'anskog pisma. Uglavnom su to žene srednjih godina.  One su dokazale da se upornošću i trudom može postiči željeni cilj. A sve  to ne bi uspjeli bez podrške mjesnog imama, Ismeta ef. Avdibašića.  Danas mukabeli prisustvuje preko dvadeset džematlijki, a više od pola njih zna uciti Kur'an. Mukabelu vodi Samra Avdibašić, studentica Pravnog fakulteta u Tuzli u saradnji sa Zerinom Muminović, studenticom FIN-a.

mukabele-tuzla-2011-1

Fikreta Avdibašić: "Hvala Allahu koji je omogućio učenje mukabele u našem džematu. Jako sam sretna zbog toga i ponosna što sam dio toga. I ranije sam posjećivala mukabele, ali drugačiji je osjećaj kada i ja sama mogu učiti."

Sadija Suljkanovć:" Ove godine sam naučila Kur'ansko pismo. Veoma sam uzbuđena jer je učenje na ovoj mukabeli moj prvi javni "nastup". Sretna sam što ramazanske dane provodim na ovaj način".

Mukabela za djecu u džematu Ševar

Džematlije džemata Ševar ove godine su  u prilici da poslije podne - namaza prisustvuju učenju mukabele koju uče polaznici mektebske nastave ovoga  džemata.   Od njih 39 - ero koji su ove godine položili hatmu pred komisijom MIZ  Tuzla njih 21 najboljih  iz kiraeta svaki dan uče  Kur'an pred oko 120 džematlija ovog džemata.

mukabele-tuzla-2011-2

Učenici koji   uče mukabelu su: Amer Jašić, Selsebil Hasanbašić, Amela Aldobašić, Bakir Hasanbašić, Admir Hasanbašić, Almedin Bučaj, Ermin Mehmedinović, Ahmed Hasanbašić, Muris Hasanbašić, Kenan Mehmedinović, Emir Sprečak, Rizah Salkić, Kemal Hasanbašić, Alma Bučaj, Mubina Hasanbašić, Rijalda Mehmedinović, Amerlina Mehmedinović, Džana Žigić, Jasmina Mehmedinović, Mirnesa Džananović, Ferisa Gurdić.
Mukabelu pored imama Muamer ef. Hasanbašića vodi  i studentica FIN - a Nevresa Šehić koja je na ramazanskoj praksi u ovom džematu.

Emina Muratović