A+ A A-

Mostar: Stotinu mladih na zajedničkom iftaru

Ramazanska atmosfera u Mostaru je ove godine dosegla suštinska značenja koja mjesec ramazan nudi i dariva čovjeku.

Bez prevelike pompoznosti i marketinških igara postači uveliko uživaju u duhovoj berbi i nasladama imana. Veliki iftari kakvu su ranijih godina organizirale institucije i političke opcije nestali su iz ovovremene mostarske tradicije, tako da su se ramazanske aktivnosti vratile u svoju izvornu prirodnost, u pojedinačne ibadete i porodične, prijateljske iftare.

iftar-mladi-mostar-2011-1

U sasvim prijateljskoj atmosferi stotinjak aktivista Info servisa Medžlisa Islamske zajednice Mostar sinoć je (9.8.2011.g.) organiziralo zajednički iftar kojem su prisustvovali glavni imam Salem ef. Dedović i predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac. Poseban iftarski ambijent dočarali su mlade Mostarke i Mostarci pripremanjem i serviranjem iftarske sofre svojim prijateljima i sebi samima, jer svrha iftara i jeste dijeljenje osjećaja i ukazivanje međusobne pažnje jednih prema drugima. Nakon klanjanja akšam namaza hor El-Kamer u prigodnom kulturno-vjerskom programu, koji je trajao do teravih namaza, interpretirao je odabrane ilahije i na taj način okrunio još jednu pobjedu humanizma i iskazanog bratstva.

Riječi zahvale za postignute rezultate svim učesnicima uputio je aktivista Info-servisa Haris Šabanović. „Kad vidimo ove slike moramo zaključiti da okupljanje mladih u ideji humanizma nema alternative.", zaključio je Šabanović.

iftar-mladi-mostar-2011-2

Glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović u svom govoru je naglasio opredjeljenost Medžlisa IZ Mostar ideji okupljanja mladih kreativnim programskim izražavanjima. „Cilj ramazana i naše podrške vašim programima je da se izgradite u čvrste i stabilne ličnosti koje neće ništa pokolebati.", kazao je ef. Dedović.

Hasan Eminović