A+ A A-

Srebrenik: Hatmenski ispit u džematu Tinja

U džamiji džemata Tinja, Medžlis IZ-e Srebrenik održana je velika svečanost na kojoj je promovisano novih 19 učača Kur'ana iz mekteba Tinja.

lukavac-hatme-tinja-juli-2011-1

Ovo je po prvi put da se na ovakav način, promoviše jedna veća grupa učenika koji su u protekloj mektepskoj godini savladali kur'ansko pismo i završili hatmu. Manifestaciji je, održanoj u nedjelju, 17.07.2011. godine, prisustvovao veliki broj vjernika iz Medžlisa Srebrenik te okolnih Medžlisa, kao i veliki broj imama. Na samom početku, nakon klanjanja podne-namaza i proučenog ašereta prisutnima se obratio  imam ovog džemata Vasif-ef Mahmutović, poselamio veliki skup i uputio riječi dobrodošlice i zahvalio se svima na njihovom dolasku.

U svom  uvodnom obraćanju Vasif-ef Mahmutović je, između ostalog, kazao: „Dobro došli na promociju  novih učača i svršenika Kur'ana polaznika mekteba džemata Tinja, koji su proteklih mektebskih godina, pored ostalog gradiva predviđenog planom i programom IZ, uspjeli savladati kur'ansko pismo i počeli učiti u Kur'anu i evo hvala Allahu završili hatmu. Vjerujte da je ovo plod višemjesečnog truda i rada ne samo mene već ove djece, a posebno vas roditelja. Ovo je moj najljepši i najsretniji dan otkako sam došao u ovaj džemat."                                        

lukavac-hatme-tinja-juli-2011-2            

Nakon uvodnog obraćanja uslijedio je program koji se sastojao od izvođenja mevluda kojeg su proučili imami Medžlisa Srebrenik i Tuzla, te ilahija i prigodnih recitacija od strane svršenika hatme mekteba džemata Tinja. Potom je uslijedila je prozivka svih novih učača Kur'ana.

Prisutne je poselamio i sa par savjeta počastio predsjednik  Medžlisa IZ-e Srebrenik Mevludin-ef Joldić, koji je govorio o mektebu, važnosti mekteba i djece i njihovoj ulozi u današnjem vremenu. Iznio je informacije o aktivnostima koje slije u daljem periodu u realizaciji Medžlisa Srebrenik. 

Poslije predsjednika uslijedilo je prigodno obraćanje uvaženog dr Sead-ef Seljubca, profesora u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Nakon što je uputio čestitke djeci, roditeljima i imamu džemata Tinja dr Sead-ef je prisutne nadahnuo svojim prelijepim vazom. Između ostalog kazao je: "Blago jeziku preko kojeg Allah govori Svoje riječi Svojim robovima... Meleki se ponose i  Allah se ponosi pred Svojim melekima sa ovom djecom... Težina njihovog učenja ne može se izmjeriti u KM ( novcu )..." Ukazao je također na važnost odgoja djece, na samoispit, na važnost mubarek dana koji nam dolaze, i poručio djeci da čuvaju ono što su stekli, kao i na čuvanje emaneta kojeg su nam ostavili. 

Na kraju ovog dijela programa uručene su diplome o završenom hatmenskom ispitu a dobili su ih:

  1. Smajić Islam
  2. Baltić Ahmed
  3. Selimović Senada
  4. Selimović Ermina
  5. Hodžić Hasija
  6. Tursunović Muradif
  7. Vejzović Mehmed
  8. Mehić Nisvet
  9. Udovčić Amina
  10. Mehić Adela
  11. Malkić Amina
  12. Muhić Šejla
  13. Muhić Lejla
  14. Ibrić Edina
  15. Baltić Emina
  16. Omerović Merima
  17. Tursunović Dženana
  18. Čikarić Mirzela
  19. Subašić Almedina 

Svim kandidatima uručeni su i prigodni pokloni od strane džemata Tinja, koje su uručili Tursunović Dževad i Bajrić Nuraga, kao i od Medžlisa islamske zajednice Srebrenik koje je  uručio  predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik Mevludin-ef Joldić. Na kraju je dr Sead-ef  proučio dovu, čime je program i formalno završen. 

"Odgajajte svoju djecu u znaku tri svojstva: da vole vašeg Poslanika, da vole njegovu porodicu i da vole učiti Kur'an". 

Moleći Allaha dž.š. da trud ovih učenika bude obilato nagrađen, upućujemo iskrene čestitke njima, njihovim roditeljima i muallimu, Vasif-ef Mahmutoviću, na uloženom trudu i postignutom uspjehu. 

Babajić ef. Damir