A+ A A-

EU osudila Izrael zbog najave izgradnje novih naselja

palestinske-izbjegliceEvropska unija (EU) osudila je u utorak odluku izraelskih vlasti o izgradnji 336 novih stanova u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, saopćivši da je ta odluka nezakonita i suprotna međunarodnom pravu i da predstavlja prepreku na postizanju mirovnog sporazuma sa Palestincima.

U saopćenju EU navedeno je da su takve odluke "protivne naporima međunarodne zajednice da ostvari miroljubivo rješenje konflikta", prenosi AP.

Portparol Ministarstva građevine i stanovanja Izraela Ariel Rozenberg najavio je u ponedjeljak (18.07) da će stanovi biti građeni u naseljima Betar Ilit i Karnei Šomron. Procjenjuje se da bi izgradnja mogla da bude završena za oko tri godine.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije je izdalo odvojeno saopćenje u kojem je također osudilo odluku Izraela.

"Te najave o širenju nelegalnih naselja na Zapadnoj obali stvaraju prepreke na teškom putu ka miru. Ono što je potrebno je hitno vraćanje pregovorima za rješenje o dvije države", saopćio je britanski šef diplomatije William Hague.

U ovom trenutku izgradnja naselja je glavna prepreka obnovi pregovora jer palestinska strana zahtijeva produženje moratorijuma na izgradnju novih kuća za Jevreje, ne samo na Zapadnoj obali, već i u istočnom Jerusalemu.

Na tom području sada živi oko 500.000 Jevreja, a Palestinci tamo planiranju da osnuju nezavisnu državu koja će sa obuhvatiti i pojas Gaze. Izrael odbacuje zahtjev za moratorijumom, tvrdeći da će sudbina naselja biti odlučena u pregovorima.

Zbog zastoja u pregovorima Palestinci su razmatrali druge opcije i odlučili da traže priznanje svoje države u UN-u u septembru.

(FENA)