A+ A A-

Sarajevo: Fakultet islamskih nauka bogatiji za dva doktora nauka

Samo deset dana nakon odbrane doktorata Ahmeta Alibašića, u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, 7. jula 2011. godine održana je svečana odbrana doktorske disertacije na temu Utjecaj ibn Rušda na razvoj moderne arapsko-islamske filozofije doktoranda Orhana Bajraktarevića. Komisija u sastavu: prof. dr. Rešid Hafizović (predsjednik), prof. dr. Adnan Silajdžić (mentor) i prof. dr. Enes Karić (član) izrazila je zadovoljstvo što je baš njima ukazana čast da promoviraju novog doktora nauka na Fakultetu islamskih nauka, koji je svojim višegodišnjim radom, proučavanjem i promišljanjem izrastao u istinskog mislioca i teoretičara, što se vidi i u zrelom doktorskom uratku. Prof. dr. Karić naveo je pet vrijednosti doktorske teze: kondenzirano znanje, temeljita naučna upućenost u predmet, osviješćeno bavljenje temom, praćenje teme na više planova i recepciji Ibn Rušda u javnom mijenju (akceptiranje mišljenja Arapa ali i kršćana sa punim uvažavanjem), te izgrađen savremeni jezik kojim se doktorand služi. Vrijednost rada ogleda se i u širokoj lepezi mislilaca i literature koju je doktorand konsultovao (kako islamske tako i orijentalističke na arapskom, engleskom, njemačkom, francuskom i bosanskom jeziku) te kroz bavljenje važnim pitanjima, poput pitanja reformizma, modernizma,  tradicionalizma, autoriteta, evrocentrizma, panislamizma, arabizma i panarabizma. Prof. dr. Silajdžić iskazao je divljenje spram velike sposobnosti pronicanja u tekst i razumijevanja teksta koju Bajraktarević ima, te samokritičnosti koju je kao mentor mogao da vidi kod njega.

fin-novi-doktori-nauka

Doktorska disertacija podijeljena je na tri tematske cjeline koje se bave rekonstrukcijom islamske teološke misli, hermeneutičkom analizom teksta i kako čitati Ibn Rušda danas. Dok ovaj vrijedan doktorski rad ne ugleda svjetlo dana u vidu knjige, svi zainteresirani mogu pogledati rad u prostorijama čitaonice FIN-a.

Dr. Orhan Bajraktarević rođen je 1956. godine u Špionici, općina Srebrenik. Nakon završene Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu 1976., studirao je filozofiju, arapski jezik i islamske nauke na Islamskom teološkom fakultetu i Filozofskom fakultetu u Sarajevu na kome je i diplomirao 1981. godine. Postdiplomske studije pohađao je u Sarajevu, Kairu i Zagrebu, a magistrirao je 1998. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu s temom Ibn Rušd i problem destrukcije filozofije kod Gazalija. Radio je kao prevodilac za arapski jezik u Libiji, bio je glavni urednik Preporoda, a na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu radi od 1988. kada je primljen za asistenta na predmetima islamske filozofije i tesavufa. Danas je Bajraktarević predavač na predmetima: Klasična islamska filozofija i Savremena islamska filozofija. Objavio je niz tekstova, studija i prijevoda iz oblasti arapsko-islamske filozofije, filozofije jezika i sufizma u Islamskoj misli, Takvimu, Preporodu, Dijalogu, Zborniku radova FIN-a, Vrhbosnensia, i sl.

(www.fin.ba)