A+ A A-

Tuzlanski muftija osudio izjavu Milorada Dodika

muftija-tuzlanski-husein-ef-kavazovicPovodom izjave Milorada Dodika o muslimanima u Bosni i Hercegovini i kvalifikacijama na račun poglavara Islamske zajednice reisu-l-uleme doktora Mustafe ef. Cerića, muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

Povodom izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika, u kojoj je izjavom da se muslimanima ne može vjerovati, iznio presudu bosanskim muslimanima, u ime muslimana koji žive na području RS-a, a posebno sjeveroistočne Bosne gdje kao muftija svakodnevno imam uvid u probleme sa kojim se susreću tamošnji muslimani, najoštrije osuđujem ovakvo neodgovorno ponašanje predsjednika jednog bosanskohercegovačkog entiteta.

Imajući u vidu da na području entiteta kome je Milorad Dodik predsjednik živi nekoliko desetina hiljada muslimana, ova izjava nas je s razlogom i uplašila i zabrinula. Ovakvom izjavom Dodik nastoji muslimane trajno obilježiti kao neprijatelje i učiniti ih legitimnim ciljem srpskih ekstremista. Kao pripadnik naroda nad kojim je izvršen genocid od strane vojske i policije Republike Srpske, pozivam sve slobodne ljude da osude ovu gnusnu, šovinističku izjavu. Pozivam i sve zdrave političke snage u zemlji kao i međunarodnu zajednicu na političku izolaciju onih koji šire mržnju i nepovjerenje među narodima naše zemlje.

Kao muftija želim pozvati sve čovjekoljubive snage u zemlji da se suprostave ovakvim šovinističkim nasrtajima. Ovo nije prvi put da se Milorad Dodik s mržnjom obrušava na muslimane, kao i na njihove vjerske autoritete. Kao pojedinac Milorad Dodik može da mrzi pripadnike Islama, odnosno muslimane u BiH, ali nećemo šutjeti na mržnju koju manifestira kao politička ličnost i čovjek koji participira vlast ove zemlje. Muslimani BiH s takvim liderima imaju tragično i bolno iskustvo i neće dozvoliti da im se ono ponovi, stoji u saopćenju za javnost tuzlanskog muftije Huseina ef. Kavazovića.