A+ A A-

Ključ: Muftija na hatmama u Biljanima

Danas, 06. jula 2011. godine, prije podne namaza, u obnovljenoj džamiji u Biljanima, Medžlis Islamske zajednice Ključ, uz prisustvo više stotina džematlija, ključkih imama i gostiju sa strane, održane su hatme za petero polaznika mektebske nastave (Avdić Mehmed, Domazet Lejla, Omanović Melisa, Omanović Mirnesa i Subašić Belkisa).

Ovu svečanost, svojim prisustvom, uvećao je i muftija banjalučki, prof. h. Edhem ef. Čamdžić sa sekretarom Muftijstva Muhedin ef. Spahićem, koji je u svome obraćanju i čestitkama djeci, koja su završila hatmu, roditeljima djece i prof. h. Dursum ef. Derviševiću- imamu u Biljanima, Medžlisu IZ Ključ na čelu sa gl. imamom prof. h. Ermin ef. Vučkićem, između ostaloga kazao da Kur'an časni trebamo čuvati, njegovati, po propisima iz Kur'ana živjeti, učenjem Kur'ana ibadet činiti, a ne da nam Kur'an samo na polici stoji. Takav odnos prema Kur'anu, uči se u mektebu i ovi prelijepi cvjetovi, koji su povod našeg današnjeg okupljanja, imaju takav odnos prema Kur'anu.

hatme-biljani-kljuc

Nakon završetka svečanog čina hatmi i dove, koju je također proučio muftija, ovih prelijepih pet cvjetova, su okićeni. Džematlijama Biljana razdriješiše kese i svih pet cvjetova novčane nagrade primiše. Nakon završetka hatmi, klanjan je podne namaz u prelijepoj obnovljenoj džamiji u Biljanima.