A+ A A-

Sjednica Glavnog odbora Udruženja Ilmijje

ZNAKIZ1Druga redovna sjednica Glavnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održana je u Sarajevu, 30. juna 2011. godine.

Na sjednici je usvojen izvještaj o realizaciji aktivnosti između dvije sjednice. Pored brojnih aktivnosti GO je u ovom periodu Rijasetu IZ predložio uvođenje obaveznog godišnjeg sistematskog pregleda za imame, što je Rijaset i usvojio, organizirani su 13. sportski susreti imama, muallima i muderrisa.

Na poziv GO u Sarajevu je boravio šejh dr. Halid el-Mezkur, direktor Komiteta za primjenu Šerijata u Kuvajtu. Dr. Mezkur je na Tribinu ummet danas održao predavanje o srednjem putu u razumijevanju i primjeni Šerijata, imao je radni sastanak sa profesorima fikha u obrazovnim ustanovama IZ. Također je posjetio Mostarsko muftijstvo i medresu.

U pripremi su aktivnosti za održavanje Okruglog stola ISLAMSKA SCENA U BiH u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer.

Glavni odbor je u prethodnom periodu realizirao aktivnosti na pomoći bolesnim imamima. Socijalne aktivnosti su, između ostaloga, bile predmet i današnje sjednice. Također su pokrenute aktivnosti oko predlaganja i upućivanja imama koji nisu u mogućnosti obaviti hadždž o trošku Udruženja, pripreme za štampu drugog izdanja Vodiča za islamsko djelovanje, obilježavanje Dana šehida i Dana Udruženja. Predviđen je i susret predsjednika Udruženja sa predsjednicima okružnih odbora.