A+ A A-

Sarajevo: Okrugli sto „Restitucija u BiH" održan na FIN-u

FIN1"Restitucija u BiH" naziv je okruglog stola koji je jučer (23.06.2011) održan na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici Vakufske direkcije Međureligijskog vijeća BiH (MRV), vjerskih zajednica i nacionalnih kulturnih društava.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović smatra da je problem nedonošenje zakona o restituciji. Cilj ovog okruglog stola jeste podsjetiti na vakife i velike objekte od kojih je narod oduvijek imao koristi.

Samo u Sarajevu, neki od takvih objekata su Gazi Husrev-begova palača, hotel Central, zatim veliki broj parcela, kao Musala na kojoj je zgrada Predsjedništva BiH, Vlada Kantona Sarajevo i drugo.

Zajimović smatra da je povrat vakufske i ostale nacionalizirane imovine prije svega stvar političke prirode.

Po njegovim riječima, vjerske zajednice pokušavaju da dopru do svijesti političara, da ih animiraju da urade ono što je osnovno kada se preuzme vlast - da vratiš svakome što je njegovo, a tek onda da gradiš državu.

Advokat Vakufske direkcije Esad Hrvačić ističe da vakufi propadaju - kako zgrade tako i zemljište. Također naglašava da je u posjedu Vakufske direkcije ostalo tek nekih pet posto od imovine.

Stručni saradnik u MRV-u Emir Kovačević ističe da što prije treba donijeti zakon o restituciji te obeštetiti vjerske zajednice, povratom imovine ili novčano.

Problem nacionalizirane imovine u današnjem vremenu u odnosu na prethodni period vladavine socijalizma je, kako kaže Kovačević, to što je u to doba država čuvala tu imovinu, nije je privatizovala.

Danas se, kako kaže, ta imovina privatizuje, a država o njoj ne vodi brigu.

Paroh sarajevski Vanja Jovanović rekao je da ne zna šta bi rekao nakon što se godinama govorilo o ovoj temi.

"Kao vjerni čovjek i građanin BiH mogu samo reći da me je sramota", rekao je Jovanović.

Kako kaže, sramota ga je onih koji su za svoju dušu ostavili zadužbine da bi im bile otete. Sramota ga je onih koji su protjerani da bi njihovo bilo oteto.

Jovanović je rekao i da ga je sramota države koja ne brine, kao i da ga je sramota vraćanja imovine onima koji su većina u nekom dijelu države.

(FENA)