A+ A A-

Radni sastanak dr. Mezkura sa profesorima islamskih fakulteta i medresa

U ponedjeljak, 20.06.2011. godine, u organizaciji Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta i koordinaciji sa Kabinetom reisu-l-uleme i Udruženjem Ilmijje, održan je radni sastanak  uvaženog gosta iz Kuvajta, prof. dr. Halida Mezkura Abdullaha el-Mezkura, sa profesorima fikha i vjerskih predmeta sa islamskih fakulteta i medresa u BiH.

dr-mezkur-profesori-fakulteta-i-medresa-juni-2011

Gost iz Kuvajta je jedan od najistaknutijih alima u Kuvajtu i široko priznat u islamskom svijetu, te je njegovo gostovanje u BiH iskorišteno da se organizira jedan ovakav stručni radni sastanak. 

Prof. dr. Halid Mezkur Abdullah El-Mezkur je inače profesor komparativnog fikha, filozofije šerijata i islamskih znanosti na Univerzitetu u Kuvajtu, predsjednik Visokog vijeća Kuvajta za primjenu šerijata, član Komiteta za fetve „Bejtu-Zekata" u Kuvajtu, član Skupštine Islamske organizacije za medicinske znanosti i predsjednik projekta Vakufa samilosti i humanitarnog rada.

Nakon srdačne dobrodošlice gostu i uvodnih riječi od strane Nezira Halilovića, profesor Halid se obratio prisutnim profesorima na temu: Implementacija šerijata u okrilju sekularnog društva, potkrepljujući svoje izlaganje brojnim primjerima o temi .

Predavanje je izazvalo veliku pažnju i interes prisutnih, a nakon izlaganja su uslijedila brojna pitanja prisutnih na datu temu i ostale stručne teme. Dijalog se vodio u izuzetno pozitivnoj i konstruktivnoj atmosferi. Važno je istaći da se kompletna komunikacija domaćina i gostiju odvijala na arapskom jeziku.

H.N.