A+ A A-

Sarajevo: Održana tribina „Ummet danas"

Jučer (21.06) je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese  održana tribina „Ummet danas". Organizator ove tribine je Glavni odbor Udruženja ilmijje.

tribina-ilmijja-juni-2011

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Udruženja ilmijje Mensura ef. Pašalića, prisutnima se obratio gost-predavač iz Kuvajta dr. Halid Mezkur Abdullah El-Mezkur.

tribina-ilmijja-juni-2011-2

Dr. Mezkur je održao predavanje na temu „Srednji put u razumijevanju šerijata" sa željom da ukaže na važnost ispravnog shvatanja i razumijevanja islama. U okviru svog izlaganja dr. Mezkur se osvrnuo na neka važna pitanja s kojima su muslimani današnjice suočeni. Prisjećajući se stradanja Bošnjaka tokom prethodne agresije na našu domovinu, dr. Mezkur je naglasio da iz tih nemilih događaja pouku trebaju izvući ne samo Bošnjaci muslimani već i muslimani cijelog svijeta. Kao jedan od najznačajnijih momenata u percepciji muslimana u svijetu je označen  11. septembar 2001. godine i teroristički napadi u Nju Jorku. Dr. Mezkur je tom prilikom istaknuo zloupotrebu ovih događaja od strane neprijatelja muslimana i islama te da je zahvaljujući toj propagandi cijeli svijet podijeljen na dvije grupe: oni koji su teroristi (muslimani) i oni koji trpe posljedice tog terorizma (nemuslimani). Ovim etiketiranjem je odnos prema muslimanima u znatnoj mjeri promijenjen na njihovu štetu.

tribina-ilmijja-juni-2011-1

Dr. Mezkur dotaknuo se i ekonomske situacije u svijetu istaknuvši da sada, u jeku ekonomske krize u cijelom svijetu,  islamski ekonomski sistem  ima odličnu priliku da pokaže svoje dobrobiti i koristi za društvo. Tom prilikom je posebno pohvalio i ekonomske napore Turske i njen ekonomski plan koji je Tursku učinio jednom od vodećih sila ne samo u regionu već i u cijelom svijetu.

tribina-ilmijja-juni-2011-3

Na kraju jučerašnje tribine prisutnima se obratio i Muharem Hasanbegović, šef Kabineta reisu-l-uleme, koji je tom prilikom gostu iz Kuvajta dr. Halidu Mezkuru uručio i prigodnu plaketu.

tribina-ilmijja-juni-2011-4