A+ A A-

Održani 13. sportski susreti uposlenika IZ

U subotu i nedjelju, 18. i 19. juna 2011. godine, održani su 13. Sportski susreti uposlenika IZ-e u BiH. Ovo je tradicionalna manifestacija koja se održava od 1998. godine, u kojoj se učesnici takmiče u atletskim disciplinama, nogometu, košarci, stonom tenisu i šahu, s tim što je ove godine po prvi put kao disciplina uvedeno i streljaštvo. Sportski susreti uposlenika se održavaju u organizaciji Udruženja Ilmijje i Odbora za sport pri Rijasetu islamske zajednice u BiH.

13-sport-susreti-IZ-2011-slika-1

 Ovogodišnji sportski susreti održani su u Sarajevu, a domaćin je bilo Vojno muftijstvo na čelu sa muftijom Ismail ef. Smajlovićem, koji je zajedno sa svojim saradnicima susrete organizovao na vrhunskom nivou. Na susretima u Sarajevu učestvovalo je oko 200 učesnika iz deset muftijstava. Svečani defile učesnika i ceremonija otvaranja 13. Sportskih susreta održana je u krugu kasarne „Rajlovac" u prisustvu mnogobrojnih zvanica iz javnog, političkog i vjerskog miljea.

Na samom početku je Haris ef. Hadžić, brigadni imam kasarne „Rajlovac" proučio odlomak iz Časnog Kur'ana, nakon čega se prisutnima obratio i komadant kasarne brigadir Esad Šejtanić koji je uputio riječi dobrodošlice.

Hazim ef. Krupalija, predsjednik Odbora za sport Rijaseta IZ-e u BiH poselamio je prisutne te je tom priliko govorio o tome kako učesnici trebaju da shvataju ove susrete.

 Ispred Ilmijje IZ-e u BiH prisutnima se obratio njen predsjednik Mensur ef. Pašalić, koji je istakao zadovoljstvo što jedan od prvih projekata koje provodi novo rukovodstvo Ilmijje IZ u BiH su upravo Sportski susreti uposlenika Islamske zajednice.

 13. Sportske susrete je proglasio otvorenim vojni muftija Ismail ef. Smajlović, koji se nalazi  na čelu Muftijstva koje je integrisano u sfere odbrane, i uspostavljeno u skladu sa standardima vjerskih službi modernih vojski.

Sami početak susreta tradicionalno je vezan za atletska natjecanja, (100 m, 200 m, 800 m, štafeta 4x100m, bacanje kugle i skok udalj) u kojima su dominirali atletičari Sandžačkog muftijstva, drugi su bili takmičari Travničkog muftijstva , a treći atletičari Sarajevskog muftijstva.

Nakon grupnih takmičenja u nogometu i košarci, te polufinalnih utakmica, u nogometno finale su se plasirali uposlenici Bihaćkog muftijstva i profesori medresa. Nogometno finale, koje je izazvalo posebno interesovanje publike, završeno je najnepopularnijim   rezultatom 0-0, nakon čega su uposlenici Bihaćkog muftijstva bili spretniji u izvođenju penala, slavivši 3-2. U košarkaškom finalu predstavnici Sandžačkog muftijstva su bili bolji od košarkaša Tuzlanskog muftijstva sa 26-19.

13-sport-susreti-IZ-2011-slika-2

Pobjednici malonogometnog turnira - ekipa Bihaćkog muftijstva

Takmičari Goraždanskog muftijstva su ponijeli priznanje za naj-fer ekipu.

Najbolji šahista je Muradin Nurović iz Sandžaka, a najbolji stonoteniser Sinanudin Alibegović iz Travnika.U novoj disciplini na Sportskim susretima, streljaštvu, najbolji je bio Harun Hodžić, ispred Vojnog muftijstva sa pogođenih 136 krugova. Ovogodišnji Sportski susreti završeni su ceremonijom proglašenja pobjednika te dodjelom medalja i pehara najuspješnijima. Sveukupni pobjednici 13. Sportskih susreta su takmičari Sandžačkog muftijstva, ispred Tuzlanskog i Sarajevskog muftijstva. Organizacijski odbor je na kraju dodijelio i zahvalnice domaćinima,  Vojnom muftijstvu, Taktičkoj jedini za podršku OS BiH i JU KSC Ilidža.

13-sport-susreti-IZ-2011-slika-3

Ekipa Sandžačkog muftijstva - sveukupni pobjednik 13. Susreta

Sveukupnom pobjedniku 13. Sportskih susreta  pehar je uručio Hazim ef. Krupalija, predsjednik Odbora za sport pri Rijasetu IZ u BiH, koji je u prisustvu v.d. načelnika Općine Ilidža g. Senaida Memića, g. Elvedina Begića, člana Komisije za normalizaciju NS BiH, vojnog muftije Ismail ef. Smajlovića, goraždanskog muftije Hamed ef. Efendića i šefa Kabineta reisu-l-uleme Muharem ef. Hasanbegovića 13. sportske susrete proglasio zatvorenim.

(www.bir.ba)