A+ A A-

MIZ Tešanj reagirao na pristrasnost FTV-a

dnevnik-2-ftvMedžlis Islamske zajednice Tešanj reagirao je na prilog objavljen u Dnevniku 2 Federalne televizije, 12.06.2011. godine, o džematu Piljužići. Obzirom da Federalna televizija nije objavila cijeli sadržaj reagiranja, Rijasetov web-portal prenosi integralni sadržaj reagiranja Medžlisa Islamske zajednice Tešanj. U reagiranju se kaže: 

-U Dnevniku 2 Federalne televizije, 12.06.2011. godine, objavljen je pristrasan prilog o džematu Piljužići, Medžlis Islamske zajednice Tešanj. Obzirom na tendencioznost priloga tražimo da, shodno zakonskoj obavezi, u potpunosti i bez skraćivanja na početku Dnevnika 2, kako je to učinjeno prilikom emitiranja spornog priloga, objavite ovo reagiranje Medžlisa Islamske zajednice Tešanj.

Federalna televizija je iskoristila navedeni prilog da još jednom pokaže svoju dosljednost u širenju islamofobije i netrpeljivosti prema Islamskoj zajednici. To je očito iz najave priloga, jer sama najava nije u srazmjeru s onim što se desilo u Piljužićima, ali je zato Federalna televizija iskoristila najavu da vrijeđa i ponižava vrh Islamske zajednice. Očito je da Federalna televizija traži u svemu i svugdje izgovor da bi napadala i vrijeđala Islamsku zajednicu i njen vrh.

U javnosti je Federalna televizija prepoznata kao televizija koja godinama širi islamofobiju, čiji se ideološki koncept određuje u štabu jedne političke partije i medij je gdje vlada potpuni nepotizam, korupcija i nezakonitost. Vika sa Federalne televizije je poput lopova koji viče držite lopova.

Medžlis Islamske zajednice Tešanj sproveo je sve procedurom predviđene mjere vezano za imama u džematu Piljužići i izrekao odgovarajuće mjere. Također u disciplinskom postupku, iako se u nekim navodima radilo o zastari, omogućeno je svim stranama da po svim navodima izvedu dokaze i ponude argumente na temelju čega je Disciplinska komisija izrekla disciplinsku mjeru. Obzirom da je disciplinski postupak po žalbi još uvijek u toku, prilog Federalne televizije je očiti pokušaj pritiska na rad organa Islamske zajednice.

Za Medžlis Islamske zajednice Tešanj poštivanje normativnih akata, interesa muslimana i njihovih izabranih predstavnika je jedini prihvatljiv put u rješavanju svakog pitanja i problema koji se pojavi i neće podleći diktatu i manipulaciji Federalne televizije i njenih ideoloških pokrovitelja, navodi se u reagiranju koje je potpisao predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tešanj Zehrudin Kruško.