A+ A A-

Asocijacija žena MIZ Tuzla: Održan seminar o braku

U okviru trećih susreta muslimanki u Tuzli a u organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, 11. juna 2011. godine, održan je seminar o braku. Seminar  je održan u ugodnom ambijentu biblioteke Behram-beg gdje su učesnice seminara imale priliku slušati dipl. psihologa Aidu Tule, doc.dr.med.sci. Mahiru Jahić kao i profesoricu islamskih nauka Muameru Čamdžić.

seminar-zene-brak-tuzla-juni-2011

U vremenu kada cijelim svijetom haraju razne krize od ekonomske pa do krize morala, braka i porodice,  vremenu kada je brak u krizi, uvodničari seminara su pokušali dati odgovore na neka od pitanja i problema u kojima se brak i bračna zajednica nalaze.

Prof. Tule je u toku svog izlaganja govorila o tome kako se emocionalno pripremiti za brak, kako se nositi sa nekim poteškoćama u braku. Poseban akcenat stavila je na komunikaciju unutar bračne zajednice danas.
U drugom dijelu seminara doc.dr.med.sci. Mahira Jahić govorila je o anatomiji žene, osnovnim informacijama sa medicinskog aspekta koje svaka žena treba da zna prije stupanja u bračnu zajednicu.  Posebno mjesto u prezentaciji dr. Jahić imale su bolesti koje mogu pratiti ženu u braku i način na koji se one manifestuju i liječe.

O braku sa stanovišta šerijata, bračnim supružnicima i njihovim obavezama govorila je prof. Muamera Čamdžić. Prof. Čamdžić pomenula je i neka osnovna pravila prilikom šerijatskog sklapanja braka kao i kategorizaciju onih kojima se brak preporučuje, kojima je obaveza ali one kojima je isti zabranjen.

Zaključak današnjeg seminara je da je bračna zajednica poput biljke koju zasadimo u obliku sjemena, vodimo brigu o njoj, pomno je pratimo, gajimo, zalijevamo, ulažemo u nju svoje emocije, razumijevanje da bismo dobili plod koji se zove sreća.

Ovim seminarom završeni su treći susreti muslimanki u Tuzli ali je otvorena tema koja je ćelija svakog društva, tema o kojoj se treba i o kojoj će se, ako Bog da, progovoriti i u narednim aktivnostima Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Elmedina Osmić