A+ A A-

Ko će kome - k`o svoj svome!

ftv-logoŠto god da čovjek kaže o programskoj politici FTV-a posljednjih nekoliko godina, malo je u odnosu na ono što je „primjetio" prof. Enver Kazaz u svom jadikovanju na jednom sarajevskom portalu, naprosto zbog toga što je profesor Kazaz dugogodišnji saradnik ove TV kuće „po potrebi", pa smatramo da on spada među one koji najbolje poznaju situaciju u „Sivom domu".  

Ako neko ne zna, prof. Kazaz je osoba koja je inače „dobro upućena" u sva dešavanja oko IZ, oko biranja Sabora IZ, oko lika i djela reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, oko toga kuda treba, a kuda ne treba da ide IZ, premda mu to nije uža specijalnost. Profesor Kazaz je uz to (ili pak zbog toga) često viđen gost u emisijama FTV-a. Njegova gostovanja su čak prelazila granicu „domaćinstva" same FTV što najbolje ilustruje činjenica da je dotični u emisiji „Odgovorite ljudima" (07.04.2011. godine) urednice i voditeljice Elme Kazagić, na njeno predstavljanje njegove ličnosti, istoj odgovorio sa: „Dobrodošli"! (Tema emisije je bila, pazi sad: „Da li je Islamska zajednica u BiH dovoljno otvorena prema vjernicima? Da li je vjera u sjeni politike? Zašto vjernici traže korjenitu reformu zajednice? Hoće li biti mijenjan proces kandidature za reisu-l-ulemu? Kuda ide Islamska zajednica u BiH? ).

Kao profesor i javna ličnost skoro nikada nije propuštao priliku da javno uputi oštre strelice prema IZ i njenom prvom čovjeku. U tu svrhu, FTV mu je velikodušno davala svoj prostor. Ipak, ta ljubav iz interesa je, po svemu sudeći, (na)pukla, a dokaz tome je i spomenuti tekst objavljen na portalu Radiosarajevo.ba. Naime, ovaj put prof. Kazaz se nemilosrdno i neočekivano obrušio na pojedine strukture FTV-a i to zbog slučaja nekadašnje urednice informativnog programa Duške Jurišić. (Kažem nekadašnje jer je smijenjena s te pozicije, a kada ju je Sud vratio na istu, ta pozicija je ukinuta). Trakavica oko ovog slučaja čitateljima je poznata, kao što je poznata i pozadina istog. Međutim, tu pozadinu u svom tekstu otkriva i potvrđuje i sam profesor Kazaz. Ogorčen zbog činjenice da je Duška Jurišić (i ovaj put) smijenjena od strane UO ovog emitera, profesor Kazaz, po spisku ukazuje na licemjerstvo i (ne)moral „likvidatora" Duškine profesionalnosti, uz prethodno profesionalno, ljudsko i svako drugo poniženje koje je pretrpjela, a koje su joj priredili, prema spisku profesora Kazaza: „Bakir Hadžiomerović, alfa i omega Lagumdžijinog javnog servisa, Džemal Šabić, nešto što je iz potpune anonimnosti dovedeno na položaj direktora, Zvonimir Jukić, onaj propagandni novinar što je obilato nagrađen, jer se derao preko televizijskih ekrana: kriminalno, skandaloznomafijazavjera i slične baljezgarije. Tom se trojcu direktno pridružuju i slijedeće face: Igor Soldo, Kadrija Hodžić, Goran Samardžić i Radenko Udovičić, članovi Upravnog odbora Federalne Televizije i direktni izvršitelji Šabićeve, Jukićeve i Hadžiomerovićeve volje. Postali su članovi kao  u Radovanu trećem (dio teksta izbacujemo zbog upotrebljenih vulgarnosti op.aut) zato što svi skupa, izuzev Udovičića, imaju radnog iskustva u medijima nula minuta, nula priloga, nula znanja teorije, nula odgovornosti za ono što rade."

Kada na sve ovo profesor doda i me Slave Kukića, onda se po njemu dobiva: "Ram za sliku jedne bezočnosti, krajnje pokvarenosti, nemilosrdne i ljigave prakse moći, mediokritetske samozaljubljenosti, jednom riječju - bijede koja ima moć da ponižava, disciplinira, podređuje, ukida svaku profesionalnu odgovornost i na koncu da ignoriše odluke suda, dok se licemjerno svake noći sa televizijskih ekrana krevelji: mi štitimo moral, mi se borimo za pravdu, mi smo servis, patriotski, zadnja linija odbrane za građansku, cjelovitu i jedinstvenu, našu domovinu, a svi drugi su bezočni fašisti."

Kako vas nije stid vlastitog licemjerstva?

Sada, kada je otkrio pravo lice programske politike FTV, profesor Kazaz u čudu konstatuje da je šutnja akademske zajednice (kojoj i on sam pripada, ali ipak, evo, govori op. aut.) u ovom slučaju "licemjerna i odvratna" (samo što još nije to ilustrovao riječima bljak), naprosto zbog toga, jer ta ista zajednica "ponizno ide pred prijestolje vođama i sklapaju sa njima pakt u laži, ljube im prljava stopala..." U svoj toj navali bijesa (a ne borbe za radno pravo ugrožene Duške Jurišić, jer je profesor Kazaz imao priliku boriti se i za prava drugih, ali nije, šta više), Kazaz ne ostaje dužan ni SDP-u (za bolju budućnost kako nazva ovu partiju), gdje u riječima punim sarkazma toj partiji stavlja znak pitanja iznad njene demokratičnosti i borbe za legalitet, pravdu, socijalnu i nacionalnu politiku. No, po svojoj ustaljenoj praksi (ili opsesiji, čime li?) profesor Kazaz se (opet) dotiče i reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, smatrajući da je on iz pozadine "jarcao hajku" na Dušku Jurišić(?!). Sistemom 2+2 = 5 ispade da je reis Cerić neka "vlada iz sjene" na FTV - istoj onoj televiziji sa koje je on, dr. Mustafa ef. Cerić, već dugi niz godina izložen napadima svih onih koje je po spisku nabrojao i sam profesor Kazaz, uključujući i njega osobno. Profesor Kazaz, a ni mnogi drugi, nisu pokazivali brigu u nekim ranijim slučajevima kršenja radnih prava uposlenika ove kuće, kao što su, npr. Mirza Huskić, Šukrija Omeragić, Zlata Behram, Dženana Zolota i Adis Bakrač, dakle lica FTV-a koja su se našla na meti, te su ili otpušteni ili prebačeni na druge pozicije. Možda se odgovor za trenutnu brigu krije u činjenici da profesor Kazaz i Duška Jurišić imaju iste polazne i završne tačke gledišta kada je u pitanju IZ u BiH, ali i sam reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić (ne mogu se oteti dojmu jednog pitanja Duške Jurišić kojeg je postavila svome gostu u emisiji "Pošteno", a nakon objavljivanja priloga o jednom vrijednom i čestitom imamu, koji se borio za živote Hrvata u toku rata, na sljedeći način: "Zašto ovakvi ljudi ne mogu biti reisu-l-ulema"?).

No, koliko god tekst profesora Kazaza obiluje svim onim što se ovoj TV kući upućuje dugi niz godina, a kada je u pitanju njena pristranost, neprofesionalizam, neobjektivnost,  ali i njen odnos prema IZ, sam profesor Kazaz je pogriješio u dvije stvari: prva, kada je kazao da je reisu-l-ulema "jarcao (ovu) hajku" iz pozadine, i druga, kada je na samom početku kazao: "Nikad na javnoj sceni nije bio očigledniji, vidljiviji i suroviji metod linča i institucionalnog nasilja nad usamljenim pojedincem od strane skupine vlastodržaca i medijskih moćnika kao u slučaju Duške Jurišić." - pri tome namjerno zaboravljajući reisu-l-ulemu IZ u BiH kao i sve ono što je doživio u tako očiglednom, vidljivom i surovom linču na vlastitu ličnost, a u čemu je nerijetko učestvovao i sam profesor Kazaz. Ne postoji bolji način da se ovaj lični osvrt na pisanje profesora Kazaza završi od citiranja dijela komentara izvjesnog Eldina Neimarlije koji ispod njegovog teksta u vidu komentara pita profesora Kazaza: "Kako vas nije stid vlastitog licemjerstva"?!

Edin Memić