A+ A A-

Delegacija Vakufske direkcije u Brčkom i Banovićima

U skladu sa planom aktivnosti koje se odnose na posjete medžlisima IZ u BiH, delegacija Vakufske direkcije u sastavu: mr. Senaid Zajimović, direktor i Huso Salihović, dipl. pravnik, dana 01.06.2011. godine, boravila je u radnoj posjeti Medžlisu IZ Brčkom.

vd-brcko-juni-2011-1

Predmet radne posjete bio je sagledavanje trenutnog stanja i perspektiva vakufske imovine na području Medžlisa IZ Brčko, kao i identifikacija, popis, unaprjeđenje vakufske imovine, i dr. U cilju sprovedbe projekta jedinstvene baze podataka vakufskih nekretnina u BiH predstavnici Vakufske direkcije su dali stručne savjete te ukazali na obavezu prikupljanja i dostavljanja dokumentacije i podataka kako bi iste mogli unijeti u bazu. Prilikom posjete data su stručna mišljenja i savjeti u cilju što adekvatnije zaštite i raspolaganja vakufskom imovinom.

Kada je u pitanju Medžlis IZ Brčko, prikupljanje dokumentacije i dostavljanje Vakufskoj direkciji u velikom dijelu je završeno i dokumentacija koja nedostaje biće prikupljena i proslijeđena. Važno je napomenuti da je na području Brčkog aktuelno usklađivanje katastra i gruntovnice te da su predstavnici Medžlisa IZ Brčko isti projekat spremno dočekali. Predstavnici Vakufske direkcije su posebno skrenuli pažnju na promjenu vlasničke indikacije u katastru te napomenuli da indikacija mora glasiti „Islamska zajednica u BiH-Medžlis IZ Brčko, vakuf (naziv vakufa)". Prema ovoj indikaciji Islamska zajednica označava titulara vakufske imovine, medžlisi označavaju položaj i organ IZ koji upravlja vakufskom imovinom, a džemat ili vakuf označava bliži položaj vakufske nekretnine odnosno informaciju o vakifu i korisniku vakufa. Na ovaj način će se u svim medžlisima izvršiti promjena indikacija.

Ono što je značajno napomenuti jeste da je medžlis IZ Brčko jedan od medžlisa koji je dosta uradio na obnovi i unapređenju vakufske imovine. Naročito su značajna njihova zalaganja u formiranju i izgradnji novih vakufskih objekata, što je vidljivo na terenu.

vd-brcko-juni-2011-2

Na kraju radnog dana održan je sastanak sa mutevelijama vakufa i predsjednicima džematskih odbora i tom prilikom direktor Vakufske direkcije je govorio o ulozi i značaju vakufa u organizaciji i jačanju Islamske zajednice, nakon čega su uslijedila pitanja i razgovori vezani za upravljanje i raspolaganje vakufskom imovinom.

Predstavnici Vakufske direkcije istog su dana boravili i u Banovićima u cilju rješavanja nastale problematike vezano za gradsko zemljište na kojem je planirana i započeta izgradnja Islamskog centra. Tom prilikom predstavnici vakufske direkcije su održali jedan konstruktivan sastanak sa rukovodstvom općine Banovići i postigli sporazum oko rješavanja navedenog pitanja. Navedenom sastanku je prisustvovao i advokat Vakufske direkcije Esad Hrvačić.

vd-brcko-juni-2011-3

Vakufska direkcija će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnosti posjete medžlisima IZ u BiH u cilju sagledavanje trenutnog stanja i perspektiva vakufske imovine.