A+ A A-

Kotor Varoš: Hatme i završni ispiti u džematu Hanifići

Jubilarni 10. završni ispiti i pete hatme za polaznike mektebske pouke u džematu Hanifići, Medžlis Islamske zajednice Kotor Varoš, održane su u subotu 28. maja 2011. godine poslije podne namaza u džamiji džemata Hanifići, uz prisustvo Muftije banjalučkog Edhem ef. Čamdžića, imama Medžlisa IZ Kotor Varoš i velikog broja džematlija džemata Hanifići, ali i okolnih džemata.

U džematu Hanifići 36 polaznika pohađa mektebsku nastavu i nijedno dijete nije izostavljeno sa mektebske pouke. U Kur'anu uči 22 polaznika mekteba, a ostali uče sufaru i oni će, ako Bog da, već u narednom periodu početi sa učenjem Kur'ana.
Polaznici mekteba su današnje goste pola sahata prije podne namaza u džamiji dočekali i počastili sa učenjem ilahija koje su oni pripremali posebno za ovaj svečani trenutak.

zavrsni-ispiti-hanifici-maj-2011

Nakon klanjanja podne namaza kojeg je predvodio muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, Nijaz ef. Duzan , imam džemata Hanifići je otvorio svečanost, poselamio prisutne i uz izun Muftije pozvao hadži Emir ef. Bilića da ispita polaznike mekteba iz općeg znanja o Islamu. Nakon toga hadži Miralem ef. Avdić je provjerio znanje polaznika mekteba i svršenika hatmi iz kiraeta.

Na kraju se prisutnima obratio Muftija Edhem ef. Čamdžić i iskazao neizmjerno zadovoljstvo što je danas, kao i svih prethodnih godina, bio u mogućnosti da prisustvuje ovakvim manifestacijama u džematu Hanifići. Pohvalio je polaznike mekteba, a posebno svršenice hatmi Čirkić Nermu i Vilić Fatimu. Čestitao roditeljima i imamu i zaželio im uspjeh u budućnosti. Još jednom je Muftija ukazao na važnost i potrebu za mektebom i mektebskom nastavom u džamiji, ali i vjeronaukom i školi.

Nakon poklona koji su uručeni polaznicima mekteba i svršenicama hatmi prisutni su pozvani na ručak koji, kako je to već tradicionalno u našem džematu, organizuju roditelji polaznika mekteba i svršenika hatmi.

Nijaz Duzan