A+ A A-

Podrška studenata iz BiH u Egiptu reisu-l-ulemi i IZ

asocijacija-studenata-bih-u-egiptu-logoAsocijacija studenata iz Bosne i Hercegovine koji studiraju u Egiptu poslali su pismo podrške reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću i Islamskoj zajednici u BiH. U pismu se kaže:

- S obzirom da je zadnjih dana u bosanskohercegovačkim medijima, ali i u regionu, prisutna izrazito intenzivna bezrazložna satanizacija uvaženog reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića (inače satanizacija permanentno traje već desetak godina), mi, bosanskohercegovački studenti sa egipatskih univerziteta Kairo i Al-Azhar, odnosno članovi Asocijacije studenata BiH u Egiptu, nismo mogli nijemo posmatrati kako se reisofobičnim i islamofobičnim metodama napada ličnost i pozicija reisu-l-uleme IZ u BiH.

Reisu-l-ulema Mustafa Cerić, nije, naglašavamo, samo poglavar Bošnjaka islamske vjeroispovijesti u BiH, nego svih muslimana koji žive u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, te muslimana bosanskohercegovačke dijaspore, bilo da su oni Romi, Albanci, Hrvati, Bošnjaci, Srbi ili pripadnici neke druge etničke skupine.

Kao njihov poglavar, kojeg su oni na demokratski način izabrali putem Sabora IZ, dužan je da brani njihova elementarna prava, kao što su npr. prava na slobodu i slobodu izražavanja (zadnjih dana nebrojeno puta ugrožavana), bilo gdje da se ona krše.

Vjeronauka u školama spada u ta prava i slobode koje se krše. Muslimani BiH su se demokratskim putem, preko svojih predstavnika u parlamentima BiH, izborili za njih. Štaviše, rimokatolici i pravoslavci BiH su se na sličan, demokratski način, preko svojih demokratskih predstavnika, izborili za svoje vjeronauke u školama.

Danas vjeronauku u osnovnim školama pohađa preko 99% djece u RS, te preko 90% djece u FBiH, što samo za sebe, demokratskim jezikom rečeno (većinom od preko 90%), govori da je volja većine građana BiH, posebno roditelja učenika, i dalje da vjeronauka ostane u školama. Te stoga, svaki jednostran atak na vjeronauku, u ovom slučaju u Kantonu Sarajevu, bez slušanja volje naroda, pa čak i bez parlamentarne procedure (činjenica je da je ministar Emir Suljagić, izbjegao parlament, jer je i sam znao da bi njegov prijedlog u parlamentu bio oboren), predstavlja u isto vrijeme napad na elementarne slobode i prava zagarantovane UN-ovim poveljama, a o povredi postulata na kojima počiva demokratsko uređenje naše domovine BiH, izbjegavajući demokratske puteve prilikom donošenja odluke koja se tiče skoro svih građana BiH, da i ne govorimo.

No, ono što nas najviše iznenađuje su negativno nastrojene reakcije predstavnika međunarodnih organizacija (OHR), kao i Helsinškog odbora za ljudska prava na reisu-l-ulemine izjave. Nadamo se da je za to krivo nepoznavanje BiH, koje je hronično prisutno kod predstavnika međunarodne zajednice još od 1992. i početka agresije na BiH (kao jedna od mnogobrojnih posljedica tog nepoznavanja dovoljno je navesti postupak holandskog kontingenta koji je u ime Ujedinjenih nacija čuvao UN enklavu Srebrenica i tu istu predao u ruke Ratku Mladiću, vrhovnom komandantu VRS, koji je u njoj pobio između 8 000 i 10 000 bošnjačkih muškaraca).

U medijama takođe kola i retoričko pitanje koje ćemo parafrazirati: Zašto ateisti, pošto plaćaju porez kao i vjernici, moraju plaćati vjerske stvari poput vjeronauke? Na ovo pitanje mi ćemo odgovoriti jednostavnim, logičkim odgovorom, koji se nameće sam po sebi: Kao što ateisti plaćaju vjerske stvari poput vjeronauke i nekih vjerskih manifestacija, tako vjernici plaćaju ateističke stvari poput teorije evolucije i nekih kulturnih manifestacija koje promoviraju stvari koje se kose sa sve tri monoteističke religije koje su zastupljene u Bosni. No, u tome se ogleda tolerancija. Svako ima pravo na slobodno djelovanje u svim sferama života. Pa kao što ateisti imaju pravo da im država finansira i obezbjeđuje ono što njima treba, tako i vjernici imaju pravo da im država plaća i obezbjeđuje ono što njima treba.

Što se tiče uvođenja predmeta kultura religija, niko od zvaničnih predstavnika Islamske zajednice nije bio protiv toga, niti je sada. Štaviše, Islamska zajednica je svojim djelovanjem pokazala da je ona praktički davno sprovela ovaj predmet u svojoj praksi na što ukazuje, između ostalog i sljedeće:

- Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, koga pohađa oko 50% nemuslimana,

- UNESCO-ova nagrada za mir uručena sadašnjem reisu-l-ulemi još 2003. godine. Ovu nagradu su, između ostalih, dobili i majka Tereza i Nelson Mendela,

- Aktivno učešće IZ u Međureligijskom vijeću u BiH, te saradnja sa sličnim vijećima širom svijeta, od kojih treba spomenuti saradnju sa kako međureligijskim vijećima u Velikoj Britaniji i SAD-u tako i sa nevladinim i vladinim organizacijama dotičnih zemalja. Očiti primjer su posjete učenika medresa IZ dotičnim državama kao i dolazak delegacija iz tih zemalja u posjetu IZ u BiH i njenim medresama,

- Saradnja sa Tony Blair Foundation, organizacijom koju je osnovao bivši premijer Velike Britanije Toni Bler, kako bi ujedinio šest glavnih religija svijeta u borbi protiv globalnih problema. Reisu-l-ulema Mustafa Cerić je član internacionalnog religijskog savjetodavnog vijeća dotične organizacije,

- Podrška narodnim kuhinjama i humanitarnim aktivnostima Merhameta. Naime, Merhamet je tokom cijelog svog rada pomagao sve nevoljnike bez obzira kojoj vjeri, naciji, narodu pripadali, što je posebno pokazao u I i II svjetskom ratu, te posljednjem ratu 1992-1995.g.

Asocijacija studenata BiH u Egiptu daje punu podršku i pridružuje se svim institucijama i građanima koji su izrazili negodovanje i usprotivili se spomenutoj odluci. U potpunosti podržavamo hrabre i odgovorne istupe reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića čije su poruke i stavovi ništa drugo do artikulacija mišljenja običnih ljudi, građana, vjernika, roditelja i učenika čija se prava žele pogaziti. Čvrsto vjerujemo u pravo i slobodu izbora, civilizovanu debatu i razgovor, zajedničko iznalaženje rješenja, konsultacije i savjetovanje ali istovremeno odbacujemo samovolju, politikantstvo i ostrašćenu kampanju koja se kontinuirano vodi protiv Islamske zajednice i vrijednosti islama. Odluka da se predmet vjeronauka izbaci iz konačnog prosjeka ocjena samo je još jedna faza u njenom unižavanju i ukidanju.

Nasuprot takvom rigidnom stavu mi podsjećamo na vrijednosti koje vjeronauka kroz sve religije u BiH usađuje u naše mališane - opće dobročinstvo, predanost istini, čestitost i što je u ovim momentima najvažnije, uvažavanje drugog i drugačijeg.

I na kraju, nadamo se da će na medijskoj sceni preovladati duh razuma, suživota i tolerancije, a ne duh mržnje, nerazumijevanje i rasizma, te da će tako prestati bespotrebna satanizacija reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, koji je svojom nagradom UNESCO-a za mir, članstvom u Tony Blair Foundation i sličnim pokazao da je on u Bosni, a i šire, medij, izvor koji širi mir, toleranciju i ljubav, ističe se u pismu podrške studenata Bosne i Hercegovine u Egiptu, koje je potpisao predsjednik studentske Asocijacije Hasib Hadžić.