A+ A A-

Podijeliti i zavaditi Bošnjake, te konačno podijeliti Bosnu

podjela-bosnjakaPodijeliti i zavaditi Bošnjake, te konačno podijeliti Bosnu primarni je cilj  neprijatelja  države Bosne i Hercegovine i njihovih obavještajnih službi!

Teško je čovjeku koji razmišlja svojim mozgom ne primijetiti da su veoma sumnjivi i  nelogični svi ovi napadi na vrhovnog poglavara ( bošnjačke) i Islamske zajednice  u BiH reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića.

Samo što se ovaj istinski  borac za prava svog naroda usudi nešto reći ili zahtijevati, na njega se napada, i drvljem i kamenjem.

A dužan je, kao vjerski autoritet, da djeluje i ukazuje svojim vjernicima i narodu na moguće probleme i opasnosti.

Tendenciozni napadi na njega su postali tako  očiti da se čovjek zapita: "Ko stoji iz toga"?

Zdrav razum se samo pita: „pa zašto izostaju kritike, napadi i optužbe na račun pravoslavnih  autoriteta koji otvoreno veličaju svoje ratne zločince, a  zločine i genocid označavaju kao „borbu za opstanak srpskog naroda"?

Samo poneki simboličan kritički novinarski članak, i oni mogu da djeluju dalje i to dobro četnički... (pogledaj skup u Draževini kod Višegrada).

A kada katolički vjerski autoritet u BiH podrži politiku i političara koji multietnički grad Mostar proglašava hrvatskim stolnim gradom, tome se gotovo i ne pridaje pažnja.

Koliko smo samo pročitali kritika na račun gradnje džamija u BiH i na račun vjernika muslimana bilo s bradom ili kratkim pantalonama a i onih koji ne piju alkohol?

A zamislite se: da li ste pročitali barem nekoliko kritika na račun gradnje crkava ili na račun ekstremnih vjernika pravoslavaca ili katolika? Gotovo da ih nema.

Koliko puta smo pročitali kritike ali i čuli ili sudjelovali u kritikama o  „brutalnim" Sandžaklijama koji naseljavaju Sarajevo i da tu nisu dobro došli (među svojim bošnjačkim narodom)?  A veoma malo se  priča o sandžačkim šehidima palim za odbranu domovine Bošnjaka - Bosne.

S druge strane, veoma malo ste čuli ili kritikovali  doseljavanje i uhljebljavanje  "programiranih" mrzitelja BiH poput Radovana Karadžića i mnogobrojnih poput njega koji u Sarajevu i BiH ali i u Novom Pazaru i Sandžaku danas kroz razne institucije veoma aktivno i destruktivno  djeluju.

Priznaćete, razlika u tretmanu je ogromna i ne primjećuje je samo glup ili kupljen čovjek.

Otkud ova  masovna kampanja protiv bošnjačkog vjerskog  autoriteta reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića?

Ovdje se očito radi o usmjerenoj i planiranoj  propagandi tajnih službi s ciljem degradiranja Islamske zajednice, kao osnovnog stuba očuvanja bošnjačkih nacionalnih i vjerskih vrijednosti, te degradacije jedinstva cjelokupnog bošnjačkog naroda koji je glavna prepreka podjeli države BiH.

U Sandžaku se permanentno nastoji podijeliti bošnjački narod  - kroz podjelu i slabljenje Islamske zajednice.

Srećom i zahvaljujući opet vjerskom autoritetu muftiji Zukorliću - bezuspješno.

Dodik koordinira sve svoje akcije s Pravoslavnom crkvom, a Lagumdžija nema ni normalnog dijaloga s veoma važnom institucijom Islamske zajednice u BiH.

Po čijem nalogu i zašto baš sada, pobjednička politička partije SDP pokušava da mijenja zakon o vjeronauci u školama?

Stotine prioritetnijih zadataka čekaju ovu novu vladu, no oni baš sada biraju zadatke koji će zavaditi i oslabiti jedinstvo Bošnjaka.

Po čijem nalogu oni rade? Po čijem nalogu su poslali nevine ljude u Gvantanamo?

Dokle taj podanički bošnjački i mentalitet koji ne daje nikakvih pozitivnih  rezultata? Rezultati su poražavajući.

Neki centri moći očito podržavaju neprijatelja Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika i njegov destruktivni sistem i iluzija je da će ga oni kazniti.

To smo uvidjeli prije nekoliko dana kada je Catherina Ashton došla na konsultacije o reformi pravosuđa BiH Dodiku u Banja Luku. A očekivale su se oštre sankcije protiv Dodika.   

No, evropski ministri su pozdravili Dodikovu odluku o neodržavanju referenduma i  vjerovatno  će mu biti uručena i "politička  nagrada" u vidu  nekih ustupaka. Tako će ovaj neprijatelj države  BiH  biti nagrađen, umjesto kažnjen.

Ova  bijedna "igra" međunarodne zajednice je postala toliko providna i ako se nastavi - proizvest će velike probleme u BiH, a nikako pozitivne pomake.

U pravu je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić kada upozorava svoj narod na prozirnu podvalu, te poručuje međunarodnoj zajednici da će bošnjački narod, koji je preživio genocid, učiniti sve da spriječi nove podvale i prevare.

Političari koji nemaju osjećaja za duhovnost i jedinstvo svog naroda ili građana bit će, kad tad, odbačeni na smetljište historije.

Međunarodna zajednici mora konačno shvatiti da Bošnjaci žele biti dio nove demokratske globalne zajednice, ali pod uslovom da se poštuje njihovo pravo na suvereni vjerski,kulturni i nacionalni razvoj.  U protivnom, ovaj narod bi se mogao dići i pobuniti protiv nepravde koja mu se čini  konstantno i perfidno od 1992  g. pa do sada.

Senad Ušanović