A+ A A-

U Norrköpingu održani završni ispiti mektebske nastave

U nedjelju, 15. maja svi putevi polaznika mektebske nastave, njihovih roditelja, rodbine i prijatelja, brojnih aktivista IZ-e vodili su prema sjedištu Zajednice, Mesdžidu gdje su obavljane posljednje pripreme za tradicionalni program Hatmi i završnih ispita polaznika mektebske nastave koji se ovdje pažljivo priprema, čuva i njeguje. 

Svečan ambijent, brojni polaznici nervozno iščekuju početak programa, roditelji na okupu s ponosom gledaju na njih, prostorije Mesdžida dekorisane po svim pedagoškim zahtjevima, pažljivo pripremane za ovu priliku. 

zavrsni-ispiti-norkeping-maj-2011-2

Sve je ukazivalo na jedan veliki dan, program, svečanost - Dan polaznika mektebske nastave koji se ovdje, kako nam njihov muallim reče, „pažljivo priprema više od pola godine s ciljem da to bude njihova radost i pamćenje i u koje ulažemo mnogo jer svijetla budućnost IZ počinje u mektebskim klupama, zato se radujemo da imamo kome i od čega pokloniti..." 

I onda, kako je planirano, počeo je program Hatmi i završnih ispita polaznika mektepske nastave u okviru vjeronaučne 2010/'11 godine s kojim je promovisana 16. generacija svršenika mektebske hatme i 17. generacije polaznika mektepske nastave. Program je bio raznolik, sadržajan i edukativan. Teško je izdvojiti bilo šta, no, hatmenske sure ove generacije svršenika Hatme, njihovi milozvučni glasovi, prezentacija o Kur'anu koja je privukla pažnju prisutnih, dio program posvećen majci - toj prvoj odgajateljici, učiteljici, brižnoj vodilji, svečana zakletva da će cijeli život učiti i čitati Kur'an i svoj život uskladiti spram njegovim propisima i konačno, svečano obraćanje uvaženih gostiju koji su svojim prisustvom uveličali i jasnim porukama i srdačnim čestitkama uljepšali ovu svečanost polaznika, Muhamed Mahmutović, pisac i novinar, Asmir ef. Salihović imam u Ilijašu, Idriz ef. Karaman, glavni imam IZBuŠ. Na kraju programa nakon svečane dove, svi polaznici MN su nagrađeni i darovani, a posebno oni koji su bili najredovniji na nastavi, najbolji i najuspješniji, kao i svi svršenici mektebske hatme i medu njima, najbolji, najredovniji i najuspješniji, te oni novi - koji su uspješno savladali kurs arapskog pisma i prešli u Kur'an. Ovom prilikom nagrađeni su i brojni aktivisti, povjerenici IZ u sjedištu i po okolnim mjestima. 

zavrsni-ispiti-norkeping-maj-2011-3

Cijeli program, odisao je nekom posebnom ljepotom, skladom, ritmom, pa i profesionalizmom, program za pamćenje, nadamo se najviše polaznicima MN i njihovim roditeljima.  Ovo je bila prilika da se ozvaniče rezultati njihova truda, rada i zalaganja, ali i da se nagrade oni najredovniji, najuspješniji, najbolji polaznici. Što je i učinjeno u jednom krasnom i ovoga puta inovativnom ambijentu, u prisustvu mnogobrojnih roditelja, djedova i nana, omladine, džematlija i drugih zainteresiranih, voljnih da vide i čuju to što se čuti moglo. A čuti se moglo mnogo toga. Prije svega rezultati koji imponiraju! 151 upisanih polaznika u ovoj vjeronaučnoj godini na 6 edukativnih mjesta i 10 grupa, uzrasta polaznika od 6 do 26 godina, 19 učača Kur'an i kerima, 21 u sufari i na ovom svečanom programu oko 100 mladih duša. Podaci su koji nas raduju, ohrabruju i obavezuju, ako Bog da, na još odlučniji i predaniji rad u budućnosti. 

zavrsni-ispiti-norkeping-maj-2011-1

Uslijedile su mnogobrojne čestitke kako polaznicima, tako i njihovim roditeljima, djedovima i nanama koji su radili sa njima, pazili ih i pomagali. Čestitke su uputili, među prvima gl. imam IZ BuS Idriz ef. K, Asmir ef. S., kao i njihov muallim Zekerijah ef. Čajlaković. Preostaje da poželimo svim polaznicima da i dalje hode stazama uspjeha i da nam priređuju još mnogo ovakvih sadržajnih programa, roditeljima da ih uče i odgajaju, a muallimu da ih i dalje hrabri, pazi, pomaže i uči.        

Muhamed Mahmutović