A+ A A-

Studentski protesti pred sarajevskim džamijama

Nakon klanjanja džuma namaza u nekoliko sarajevskih džamija: Gazi Husrev-begovoj, Carevoj, Fahdovoj i Istiklal džamiji grupe studenata su pisanim transparentima iskazali svoj protest prema početku procesa ograničavanja vjerskih prava i sloboda od strane vlasti u Kantonu Sarajevo kroz diskriminiaciju i brutalno ignoriranje volje roditelja i učenika koji pohađaju vjeronauku.

protest-studenata-begova-dzamija-maj-2011

Studenti i muslimanska omladina su pokazali spremnost da brane svoje vjerničko dostojanstvo i čast svim legalnim sredstvima, uključujući i proteste.

Također, hatibi na džuma namazu  na području sarajevskog Medžlisa su i ovog petka ukazali na nedopustivu bahatost aktuelne vlasti i diskriminaciju vjernika i pozvali da se odluka o vjeronauci u Kantonu Sarajevo stavi van snage.

Istrajavanje ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emira Suljagića i aktuelne vlasti na kršenju prava na vjeru i ignoriranje volje i prava  vjernika u vezi vjeronauke u školama, kao prvom koraku do njenog potpunog ukidanja, moglo bi u narednim danima izazvati proteste širih razmjera  i njihovo prerastanje u zahtjeve za ostavkom ministra kako bi došao neko drugi koji nije opterećen jednoumnom ideologijom i bio sposoban otvoriti konstruktivni dijalog sa roditeljima, djecom i vjerskim zajednicama.

Islamska zajednica podržava slobodarski duh studenata i muslimanske omladine i njihovu borbu za povrat vjerničkog dostojanstva i časti.

Transparenti koje su studenti istakli su sljedeći:

BOG JE ŽIV, NIČE JE MRTAV!

NE DAMO UKIDANJE VJERONAUKE U ŠKOLAMA!

NE DAMO UKIDANJE MEDRESA!

NE DAMO DA NAM SE OTIMA SLOBODA VJERE!

NE DAMO DA NAM SE NAMEĆE MARKSIZAM!

NE DAMO DA NAS SE PRISILJAVA NA ATEIZAM!

NEMA PRISILI U VJERI, NEMA PRISILE U NEVJERI!

OVO JE I NAŠ GRAD!

OVO JE I NAŠA ZEMLJA!

OVO JE I NAŠA DRŽAVA!

OVO SU I NAŠE ŠKOLE!

OSTAVITE VJERU I VJERNIKE NA MIRU!