A+ A A-

Kriva je Vjeronauka!

vera-jovanovic„Mene raduje što je i Federalni ministar obrazovanja (Damir Mašić op.aut) najavio ukidanje „dviju škola pod jednim krovom", a za takvo nešto, kriva je i Vjeronauka koja se u našim školama izvodi na ovakav način.."

Ovu su riječi  Vere Jovanović, predsjednice Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH koje je izgovorila u emisiji FTV-a „Odgovorite ljudima", urednice i voditeljice Elme Kazagić. (Tema emisije:  Vjeronauka i obrazovanje, religija i politika. O uzrocima i posljedicama odluke po kojoj "ocjena iz vjeronauke neće ulaziti u prosjek za opći uspjeh")

Gospođa Vera nije se potrudila da objasni dvije stvari iz svoje izjave: na koji način je izvođenje Vjeronauke krivo za pojavu ovih škola, te na koji se to način Vjeronauka kod nas izvodi.

S obzirom da je ovu rečenicu gospođa Vera izgovorila na samom kraju emisije, izostalo je objašnjenje i mogućnost oponiranja istoj od strane gostiju koji su argumentovano mogli pobiti ovu nebulozu. Ovo nije prvi put da se u ovoj ili sličnim emisijima FTV-a koje idu uživo izrekne nešto na samom kraju što će biti kao šlagvort za sve ono što se  govorilo do tada.

Sjetimo se samo nevjerovatnog odjavljivanja svoje emisije bivše voditeljice ove TV kuće, Duške Jurišić u emisiji „Pošteno" kada je istu odjavila na sljedeći način: „ Gospodine Kešo (ministar u Vladi Kantona Sarajevo u prethodnom mandatu, op.aut), vi ste upravo izrekli najveću laž do sad u emisiji „Pošteno", ako to nije tako, ja sam vam spremna izviniti se u nekoj od narednih emisija. Doviđenja, vidimo se narednog četvrtka.!"   

Ali, ako nije ostala mogućnost argumentovanog oponiranja gospođi Veri, ostala je gorka spoznaja da ona kao predsjednica Helsinškog komiteta ne zna (ili ne želi da zna) stvarne krivce za „dvije škole pod jednim krovom", kao što ne zna način izvođenja Vjeronauke u školama (pod jednim ili dva krova), a koji je daleko od toga da bude krivcem za podjele. Ako gospođa Vera tvrdi da je način izvođenja Vjeronauke u našim školama krivac za nastanak fenomena „dvije škole pod jednim krovom", onda, kao obični građanin ili građani ove zemlje mogu da smatram da je  Helsinški komitet kojim gospođa Vera predsjedava i načinom na koji on radi krivac za postojanje ovih škola i dan danas. Jer bezbeli, nečija prava su u takvim školama - ugrožena!

Nadalje, licemjerno djelovanje i povremeno pojavljivanje u medijima članova Helsinškog komiteta navodi na zaključak da prema mišljenju (ili stavu) te ustanove svi nemamo ista prava, ili svi nismo dovoljno ljudi. Zbog toga gospodu iz Helsinškog komiteta kao građanin ove zemlje pitam:  Gospođo, uvažavajući Vaše djelatnosti i navodnu brigu o ljudskim pravima pitam Vas kada ćete se podići iz Sarajeva i prohodati malo do Višegrada i Srebrenice  pa  se oglasiti o četničkom ukazivanju svake godine u tim mjestima, gdje se na licu mjesta ugrožavaju ne samo prava nego i životi drugih ljudi. Posjetite usput i Nanu Fatu Orlović  i pomozite joj da izmjesti tuđu crkvu iz svoje avlije, jer su njena prava ugrožena. Otiđite  u Stolac i Livno i skinite krstove u učionicama ispod kojih bošnjačka djeca uče Hrvatski jezik. Jeste li se oglasili kada su  Izedina Gagulu iz Čapljine, učenika prvog razreda Mašinske škole, u Mostaru pretukli jer nije htio izmoliti "Očenaš".

Živimo li, gospodo zaštitnici naših prava, u istoj državi, ili je po vama država ono što obuhvata Kanton Sarajevo, a ugroženost prava samo onda kada treba "izjednačiti" djecu koja ne pohađaju Vjeronauku nihilizirajući ocjene iz tog predmeta redovnim polaznicima Vjeronauke koji su istu izabrali kao svoj alternativno-obavezni predmet? Ili je i za ove gore navedene stvari kriv način izvođenja Vjeronauke u našim školama, kao što je po mišljenju gospođe Vere kriv i za dvije škole pod jednim krovom?

Do odgovora na ova pitanja koja ni ja, a ni građani ove zemlje, poznavajući Vaš (ne)rad, nećemo nikada dobiti, završavam kao nekada Duška Jurišić:

Doviđenja, i vidimo se narednog četvrtka!

Edin Memić