A+ A A-

Već su dirali i opet će, ali pesnicama!

pesnicaValja nam se dozvati pameti, osvrnuti se na to zašto je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić rekao: "Ako i dalje budete dirali u vjeronauku, a to znači da ćete poslije i u džamiju, i u medresu, i u naše ime, i u naše kuće i onda ćete početi određivati šta ćemo jesti, gdje ćemo biti, s kim ćemo govoriti, s kim ćemo se družiti...". Dio je to njegovog govora koji niko nije komentarisao.

Međutim, kad se „prosije" šta nam se sve dešavalo u zadnjih dvadeset godina, šta je ostalo, kakav „osjećaj u ustima", jasno je da smo već dobili „uvertiru" jer su nam već dirali i u džamiju i u medresu i u to šta ćemo jesti. Krenimo redom analizirati mržnju ostataka prethodnog režima, mržnju prema svemu što ima veze sa Islamskom zajednicom i što bi „ono" najradije da pošalje na Goli otok:

1. Dirali su u džamiju - ignorisanjem emitovanja vjerskog programa na državnoj televiziji i to tako što su zauzeli i FTV i BHT. Mediji su dirali u džamiju tako što su stvorili dojam da je svako ko ide u džamiju zapravo licemjer jer, beli, ide da bi bio viđen poput nekih političara. Mediji su dirali u džamiju i tako što su ismijavali građenje novih džamija tekstovima kao što su "džamija po glavi stanovnika" i TV emisijama tako što bi kritikovali na kraju i arhitektonski stil u kojem se grade (kad se već izgrade), ali i kukajući za mjestima na kojima su izgrađene (zelene površine) iako realno postoji potreba, želja džema'ata i novac (pare za izgradnju ne daje država). I da, nikoga nisu kritikovali kad su na „zelenim površinama" građeni silni poslovni objekti, kao što i danas niču. To se zove urbanizacija - kada poslovni prostor zaklanja prozor stana!

2. Dirali su u to šta ćemo jesti - od novinara koji su se bunili što u blizini Begove džamije u „Aeroplanu" ne mogu popiti pivo (preminuli Fetahagić Sead, kolumnista SB), do izrugivanja i pljuvanja po BBI-centru zato što se tamo ne može piti i kupovati alkohol i krmetina, i na kraju izrugivanja reklamama bezalkoholnog piva. Kao, ugrožava se pravo. Da, ugrožava se pravo - ali pravo muslimana koji kao privatnici imaju pravo odrediti uslove pod kojim se posluje u njegovom objektu i proizvoditi i reklamirati šta god požele.

3. Dirali su u medresu - davanjem medijskog prostora svakom profesoru FIN-a i medrese koji bi se zamjerio sa Rijasetom ili imao nešto protiv nekog zvaničnog stava IZ u BiH. Štaviše, čak i kada intervjuirani ne bi imao ništa protiv Rijaseta, novinari bi uporno pokušavali da ga okrenu protiv (npr. intervju sa hfz. Bugarijem u BH Danima u dva broja)

Zato ima smisla i upozoriti ih: „ako budete dirali u vjeronauku imat ćete `sarajevsko ljeto` na ulicama Sarajeva, da znate"! I to nije nikakva prijetnja ustavnom poretku, kao što nije bila prijetnja ni kada su građani izlazili izraziti nezadovoljstvo Arzijom i „Tajom" uz karikature i transparente. To je, beli, demokratija.

Naprotiv! Rušenje ustavnog poretka je vidljivije u podršci kršenja međudržavnog ugovora sa Vatikanom o statusu vjeronauke (kao da države nema, nešto u stilu Dodika), potom partijska instrukcija federalnog ministra Mašića da „po naređenju" postupe isto i u ostalim kantonima. Kao da država Bosna i Hercegovina potpisuje međudržavne ugovore „onako". Iz dosade...

Emir Džambegović