A+ A A-

Orkestrirana hajka na reisu-l-ulemu mora prestati

udruzenje-vjeroucitelja-tk «Naime, prva tri stava tog zakona, koja se odnose na pravo djece da u skladu sa željama roditelja phađaju vjeronauk, provođena su, dok je četvrti, po meni podjednako važan, koji propisuje da ona djeca koja ne pohađaju vjeronauku neće biti diskriminirana, naprosto prenebregavan.» 

«Prema prva tri stava člana 9. Okvirnog zakona o srednjem i osnovnom obrazovanju u BiH djeca imaju pravo da, u skladu sa željama svojih roditelja, pohađaju vjeronauku. Četvrti stav spomenutog člana, a koji propisuje da djeca koja ne pohađaju vjeronauk neće biti diskriminirana,  jednostavno je zanemarivan.» 

Ako ste pomislili da su ovo izjave jedne te iste osobe onda se grdno varate. Prva izjava je izjava ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emira Suljagića data sarajevskom Oslobođenju, a druga je došla iz Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH. 

Helsinški komitet se tako jasno i nedvosmisleno svrstao na stranu SDP-ovog ministra Emira Suljagića. A zar smo nešto drugo mogli i očekivati? Tako je Helsinski komitet za zaštitu postao komitet za kršenje ljudskih prava i otvoreno stao uz onoga ko jednostrano tumači zakone, ne konsultuje se sa roditeljima i vjerskim zajednicama kada je u pitanju ova tematika, krši međunarodni ugovor kojeg je Bosna i Hercegovina potpisala sa Vatikanom... Dalje gospoda iz Komiteta kažu: «Svjedoči o tome (o zanemarivanju stava četiri, A.D.) ubrajanje ocjene iz vjeronauka u prosjek što djecu koja ne pohađaju ovaj predmet dovodi u neravnopravan položaj». Najbolji odgovor na ovo je dao gospodin Nazif Horozović: O kakvoj crnoj diskriminaciji se radi, crni ministre (crni Komitetu, A.D.)? Ako neko od učenika ima 14 predmeta bez Vjeronauke i ne sluša Vjeronauku, naravno da će mu se podijeliti zbir ocjena sa 14, a ne sa 15 i ako neko ima 15 predmeta sa Vjeronaukom, naravno da će mu se podijeliti zbir ocjena sa 15?! U medicinskoj školi, u trećem i četvrtom razredu Biologija, Hemija i Fizika su izborni predmeti. Učenik mora uzeti dva predmeta od tri, a može i sva tri. Znači li to da su svi učenici koji ne idu na sva tri predmeta diskriminirani i da onima koji idu na sva tri predmeta treba ukinuti mogućnost da im ocjena iz trećeg izbornog predmeta ulazi u zbir ocjena?? Naravno da ne znači i bilo bi diskriminirajuće da to znači.  (pogledati njegov tekst Ukidanje Vjeronauke kao signal nečije moći). Ali ako je gospodin ministar mislio rješavati pitanje diskriminacije djece koja ne idu na vjeronauku i ako su mu namjere bile časne, onda je trebao uvesti alternativni predmet za tu djecu. Ovako, imamo razloga za sumnjati u namjere ministra Suljagića. Da, on se pravda da Kanton nema novca da uvodi alternativni predmet, ali... Budžet Kantona Sarajevo za ovu godinu iznosi 716 miliona, dok je budžet Tuzlanskog kantona je 363 miliona. Zašto ovo navodimo? Upravo zato što je Ministarstvo obrazovanja i Vlada TK mogla izdvojiti sredstva za uvođenje alternativnog predmeta, a Kanton Sarajevo ne može, iako im je budžet skoro pa duplo veći nego u TK. Pogotovo ako uzmemo u obzir da je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji kanton u FBiH, pa tako i od Sarajevskog, onda nam sve to, dodatno potvrđuje ni da novac nije u pitanju. I na kraju osvrta na saopćenje Helsinškog komiteta možemo samo reći da nam je postalo jasno čije interese oni štite. 

Sa ministrom Suljagićem složio se i Upravni odbor PEN Centra u BiH i dao mu svoju podršku u vezi njegove odluke. Reagovanje PEN Centra je slično reagiranju Komiteta, te se stoga nećemo osvrtati na njihovo saopćenje. 

Hajci na reisu-l-ulemu Mustafu Cerića i podršci omalovažavanju vjeronauke pridružili su se i POLIS, politički savjet ACIPS-a, a povodom obraćanja dr. Cerića na Danima mevluda u Blagaju optužujući ga da prijeti nasiljem i da poziva na rušenje ustavnog poretka. 

Da optužbe dođu sa svih strana pobrinulo se U.G. «Zašto ne» optužujući reisa Cerića za netrpeljivost, mržnju, poziv na rušenje ustavnog poretka, zloupotrebu vjerskih ovlasti... Prije nego se malo pozabavimo reakcijom U.G. «Zašto ne» moramo se zapitati da li oni treba da zamijene «Dosta», jer je sada svima jasno u čijem interesu je djelovao spomenuti pokret i pod čijim nadzorom je bio. 

Nisu li valjda mislili kako će uvaženi reisu-l-ulema Cerić mirno sjediti i aplaudirati radnji ministra Suljagića kojim krši međudržavni ugovor i ponižava predmet Vjeronauku? Da je ministar uveo alternativu ne bi se reis Cerić bunio niti protestirao zbog toga, budite sigurni u to. 

Kad se već pozivate na zakon, protestirajte i protiv ministra Suljagića i recite mu da je prekršio član 16. Temeljnog ugovora sa Svetom stolicom gdje se jasno kaže da vjeronauka kao izborno-obavezujući predmet ima sva prava kao i obavezni predmeti, recite mu i to da ne tumači zakone kako on hoće, pa neka se malo, pri donošenju odluka, posavjetuje i sa Pedagoškim zavodom i roditeljima, a, Boga mi, kada je vjeronauka u pitanju i vjerskim zajednicama, jer se one itekako pitaju kad je ista u pitanju. A da, ne zaboravite mu prenijeti da je i tu prekršio isti onaj ugovor sa Vatikanom gdje se kaže da se odluke neće i ne smiju donositi jednostrano, nego uz dogovor obiju stranu. 

  «Nedopustivo je i da ovakav „dijalog" (o bilo kom pitanju, pa i vjerskoj nastavi u državnim školama), u kom se neistomišljenici proglašavaju smrtnim neprijateljima, u kom se umjesto razmjene mišljenja i argumenata...» Kad budete pisali to protestno pismo ministru (jer vi se, ipak, brinete o zaštiti ljudskih prava) recite mu i malo ga naružite, jer on nije nikoga pitao za mišljenje niti za argumente. 

I kad se već ovoliko brinete zbog reisu-l-uleminih poziva na rušenje ustavnog poretka pozovite nadležne organe i uputite protest Dodiku zbog najave o referendumu (iako je gospođa iz EU, izgleda odradila posao), najave o rušenju Suda BiH i Tužilaštva, najave... Ili to možda nije poziv na rušenje ustavnog poretka BiH? Ili to možda nismo svi jednaki, da se malo ministarski izrazimo? 

I na kraju, dajemo punu podršku svim onima koji se bore za ispravljanje diskriminirajuće odluke ministra Suljagića, kao i podršku reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću i želimo da se on zajedno s nama i dalje nastavi baviti ovim problemom, a, ako zatreba, da nas sve zajedno pozove na Sarajevsko ljeto, ali ono dostojanstveno, mirno i bez rušenja bilo kakvog poretka, a ponajmanje državnog poretka. Mada bi neki poželjeli da to bude. Ipak, to im zadovoljstvo ne bismo priuštili. Ali kada već spominju rušenje, rušićemo jedino diskriminatornu odluku bahatog ministra prema građanima ove zemlje! 

Alem Dedić, profesor