A+ A A-

Svečanim hatmama obilježen „Dan džamija" u Maglaju

Centralna svečanost povodom 7. maja, Dana džamija u Bosni i Hercegovini, na području Medžlisa islamske zajednice Maglaj održana je Novoj gradskoj Vali Recep Yazicioglu džamiji, poslije klanjanja podne-namaza.

Program su izveli imami Medžlisa, hor Mješovite srednje škole iz Maglaja, kao i dvadeset odraslih džematlija koji su učenjem sure Jasin prisutnima obznanili da su proučili svoju prvu hatmu, odnosno da su uspješno savladali kurs kur'anskog pisma. Zaista je bilo zanimljivo slušati kako osobe različite životne dobi uče Božiju knjigu.

dan-dzamija-maglaj-2011

Uz  iskren nijet i veliki entuzijazam, bez obzira na mladalačke izazove -  za jedne, na poslovne i porodične obaveze - za druge, na česte slabosti i bolesti - za treće, tokom prethodne godine, uz imama Nevresa ef. Hodžića, uspješno su savladavali harf po harf, pravilo po pravilo, dokazujući tako koliku važnost Kur'an zauzima u njihovom svakodnevnom življenju.

Glavni imam MIZ Maglaj, Izudin ef. Kruško, je u svom obraćanju za ustrajnost i postignuti rezultat pohvalio kako imama tako i učače Kur'ana. Iste će na ovu lijepu svečanost podsjećati i diplome i pokloni koje su primili.

Diplome i pokloni su također dodijeljeni i maglajskim osnovcima - pobjednicima takmičenja iz vjeronauke, kao i pobjednicima mektepskog takmičenja na nivou medžlisa. Lijep ugođaj naročito je upotpunio mr. hfz. Kenan Musić, koji je u svojoj prvoj posjeti MIZ Maglaj kratkim ali jezgrovitim i poučnim kazivanjem oduševio sve prisutne.

I učenici Osnovne škole „Maglaj" imali su priliku da se predstave. Oni su priređujući izložbu maketa džamija učinili obilježavanje Dana džamija u Maglaju još sadržajnijim.

Učači Kur'ana koji su završili svoju prvu hatmu: Kahriman Ešref (1940.), Salkić Hamdija (1947.),  Đonlić Mehmed (1954.), Bajrić Esad (1955.), Džanbegović Minka (1935.), Mahmutagić Fahira (1944.), Hidić Advija (1946.), Zaimović Ajka (1947.), Bašić Nedžma (1949.), Zukić Nađa (1952.), Osmić Razija (1959.), Kustura Adnan (1982.), Hamzić Edin (1992.), Hasanić Enes (1992.), Škrijelj Armin (1992.)

Svršenici (e) kursa kur'anskog pisma: Džemić Mirhet (1965.), Mahmić Samira (1970.), Mulaomerović Melisa (1977.), Kendić Zehra (1987.), Mahmić Amina (1996.)

A.H.