A+ A A-

Još jedna uspješna akcija Asocijacije žena MIZ Tuzla

Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla pokrenula je akciju prikupljanja knjiga za povratničko naselje Osmaci kod Zvornika. Akcija prikupljanja knjiga je imala simboličan naziv "Ko želi pomoći, naći će način, ko ne želi, naći će razlog".

akcija-zena-miz-tuzla-2011-1

Naime, grupa mladih bošnjačkih povratnika iz naselja Osmaci  pokrenula je inicijativu za otvaranje biblioteke u ovom naselju. Uspjeli su obezbijediti prostor i police za knjige, a da bi im entitetska vlast dala i konačnu dozvolu za otvaranje iste, uvjet je bio da sakupe  5.000 naslova.

Članice Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u proteklom periodu uspjele su da prikupe blizu 4.000 knjiga za opremanje biblioteke u Osmacima. 

"Primale smo pozive iz različitih gradova Bosne i Hercegovine, dolazili su paketi knjiga poštom. Svi su željeli pokloniti knjige pa smo mi i samu akciju produžili za nekoliko sedmica. Nismo htjele uskratiti za prilku da poklone knjige sve one koji su to željeli." - kazala je, između ostalog, jedna od članica Asocijacije žena MIZ Tuzla koja je učestvovala u akciji prikupljanja knjiga.

U akciji prikupljanja knjiga učestvovali su građani Tuzle, učenici i profesori Behram-begove medrese, članovi Udruženja vjeroučitelja TK, džematlije džamije princa Abdulaha,učenici jedne škole u Cazinu, građani Sanskog mosta i mnogi drugi.

U ovoj akciji prikupljen je puno veći broj knjiga od očekivanog. Dio knjiga upućen je u Osmake a drugi dio knjiga, oko 500 naslova različitih žanrova, poklonjen je povratnicima u Novoj Kasabi. Tamo se, također, radi na osposobljavanju biblioteke za povratnike.

Prava darežljivost ne očekuje ništa zauzvrat ali su svi oni koji su poklonili svoje knjige  na lica mnogih donijeli  iskren osmijeh i radost.

Elmedina Osmić