A+ A A-

Održano mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva banjalučkog

U okviru obilježavanja 7. maja „Dana džamija" odnosno dana kada je porušena jedna od najznamenitijih džamija na Balkanu, Ferhadija džamija, održano je mektepsko takmičenje na nivou Muftijstva banjalučkog . Takmičenje je održano u Banja Luci, odnosno u prostorijama džamije u Novoseliji. Na takmičenje su došli polaznici iz svih deset medžlisa sa područja Banjalučkog muftijstva.

mek-takmicenje-muft-ban-2011

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić je na otvaranju mektepskog takmičenja poselamio prisutne, a posebno polaznike mekteba, koji su na svojim medžlisima osvojili prvo mjesto i danas su zahvaljujući tome ovdje i predstavljaju svoje medžlise na nivou Muftijstva.

Također je ukazao i na značaj 7. maja i našu obavezu da se sjećamo rušenja Ferhadija džamije, ali i svih 614 džamija porušenih u proteklom ratu, kako bi bili još ustrajniji i uporniji u obnovi istih i vraćanju nas našim džamijama, a mekteb je jedan od vidova našeg vraćanja vjeri i džamiji.

Poslije uvodnog obraćanja Muftije prišlo se provjeri znanja takmičara iz sve tri kategorije u kojima se polaznici mekteba takmiče: Kiraet I, Kiraet II i opće znanje.

Komisija u sastavu h. Salahudin ef. Maglić, h. Atif ef. Vučkić i prof. h. Muris ef. Spahić počela je sa ispitivanjem polaznika koji se takmiče u učenju Kur'ana i to prvo stariji, pa onda mlađi uzrast, a komisija u sastavu h. Nijaz ef. Duzan, h. Fikret ef. Čelenka i h. Zejnil Latifović pristupila je pismenoj provjeri znanja polaznika mekteba.

Supervizori takmičenja su bili: zamjenik muftije banjalučkog Ermin ef. Vučkić, mr. Vahdet ef. Alemić i prof. Mehmed Bajrić.

Nakon završene provjere znanja iz kiraeta komisija je konstatovala da su najbolje znanje u kategoriji kiraet stariji uzrast pokazali: Neira Vučkić iz Ključa, koja je osvojila prvo mjesto, Kovačević Aldin iz Bosanske Gradiške, drugo mjesto i Klokić Derviš iz Prnjavora koji je osvojio treće mjesto.

U kategoriji kiraet mlađi uzrast prvo mjesto je osvojila Delić Naima, MIZ Mrkonjić Grad, drugo mjesto Koženjić Amel, MIZ Ključ i treće mjesto Čirkić Amer, Medžlis Islamske zajednice Kotor Varoš.

Komisija za opće znanje je nakon pregledanih testova utvrdila da je prvo mjesto osvojila Subašić Azra, Medžlis IZ Ključ, drugo mjesto Gigović Halil, MIZ Kotor Varoš i treće mjesto Okanović Amra, Medžlis IZ Prnjavor.

U ukupnom poretku prvo mjesto zauzeo je Medžlis Islamske zajednice Ključ, drugo mjesto Medžlis IZ Prnjavor i treće mjesto Medžlis Islamske zajednice Kotor Varoš.

Proglašenje pobjednika je obavljeno poslije podne namaza u mesdžidu džemata Ferhadija, a nagrade pobjednicima je uručio generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prof. Muhamed ef. Salkić.

Pobjednici će predstavljati naše Muftijstvo na nivou Rijaseta.

Nijaz Duzan