A+ A A-

Završeno sportsko mektebsko takmičenje u Srebreniku

U subotu, 30. aprila upriličena je sama završnica ovogodišnje mektebske lige. Svečani defile i postrojavanje ekipa počeo je u 08:00 sati, učenjem ašereta i zajedničkim učenjem tekbira. Nakon toga prisutne polaznike i njihove muallime u ime vjerskoprosvjetne službe Medžlisa poselamio je Refik-ef Hodžić, glavni imam Medžlisa Srebrenik, te nakon uvodnih riječi i pojašnjenja vezanih za takmičenje, takmičarski dio mektebske lige proglasio otvorenim. Takmičenje se odvijalo u tri kategorije: mali nogomet od 1-5 razreda, mali nogomet od 6-8 razreda i odbojka za polaznice mektebske nastave.

mek-takm-srebrenik-2011-1 

Svečano postrojavanje  

Mali nogomet od 6-8 razreda

Mektebska liga u Srebreniku je postala tradicionalno sportsko druženje oko 500 učenika mektebske nastave iz svih džemata Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik. Kao i ranijih godina, tako i ove mektebske godine,vjersko-prosvjetna služba Medžlisa Srebrenik je u okviru realizacije planova na polju mektebske nastave, pristupila organizaciji mektebske lige u kojoj su se takmičili polaznici mektebske nastave, u kako mnogi kažu najvažnijoj sporednoj stvari, fudbalu.  Za razliku od ranijih godina ovogodišnja mektebska liga je bila veoma popularna kod polaznika mektebske nastave, a ove godine su 38 mekteba uzela učešće, i to:

Pomenute ekipe bile su podijeljene u deset grupa od po četiri ekipe, a na osnovu osvojenih bodova u grupnoj fazi u daljnje takmičenje plasirale su se po dvije najbolje ekipe iz grupe. Sve ekipe pomenutih mekteba maksimalno su se zalagale da u okviru svoje grupe izbore plasman u daljnje takmičenje.

Nakon što je završen prvi krug, koji je ustvari bio kvalifikacijski, odmah je počeo drugi krug takmičenja, u kome se našlo 16 ekipa, koje su bile podijeljene u 4 grupe po četiri ekipe. I u ovoj fazi takmičenja igrao se bod sistem.

Prava uzbuđenja počela su kada se počela igrati sama završnica lige, jer je u takmičenju ostalo samo 8 najboljih ekipa koje su bile podijeljene u dvije grupe. Nakon odigranih utakmica, od osam ekipa, četiri su  izborile nastup u polufinalu i to: 

  • 1. Mjesto ekipa džemata Kurtići
  • 2. Mjesto ekipa džemata Brezik
  • 3. Mjesto ekipa džemata Kiseljak

U prvoj polufinalnoj utakmici sastale su se ekipe mekteba Kurtići i Kiseljak. Ekipa Kurtića bila je uspješnija i pobijedila rezultatom 3:1, čime su izborili finale. 

Drugi polufinalni par je prisutnima priuštio veoma zanimljivu i neizvjesnu utakmicu, a sastale su se ekipe mekteba Brezik i Previle. Nakon regularnog dijela utakmice rezultat je bio neriješen, te se pristupilo produžecima. Na kraju je ekipa mekteba Brezik bila uspješnija i pobijedila rezultatom5:4, i tako izborila finale.

Finalna utakmica ponudila je dosta dobrog fudbala i dobrog navijanja, u čemu su prednjačili navijači, polaznici mekteba Kurtići, koji su bodrili svoje mektebske kolege. Nakon uzbudljive utakmice ekipa mekteba Kurtići ostala je prisebnija i slavila rezultatom 3:1 uz veliko oduševljenje navijača, polaznika mektebske nastave u Kurtićima.

mek-takm-srebrenik-2011-2 

Svesrdna podrška navijača

Tako se mekteb Kurtići okitio titulom pobjednika mektebske lige u kategoriji mali nogomet od 6-8 razreda u ovoj godini na području Medžlisa, koju će nadamo se uspješno braniti sljedeće godine. 

Bilo je lijepo posmatrati kako polaznici mekteba u horu zajednički uče tekbire i bratski se selame na početku i kraju svake utakmice, što je zasigurno pozitivan rezultat ovakvih susreta polaznika mektebske nastave, a s druge strane i najvrsniji znalci nogometne lopte mogli su uživati u fudbalskom umijeću polaznika mektebske nastave. 

Mali nogomet od 1-5 razreda

Sumirajući  rezultate nakon provedenog takmičenja došli smo do sljedećeg poredka:

  • 1. Mjesto ekipa džemata Babunovići
  • 2. Mjesto ekipa džemata Luka
  • 3. Mjesto ekipa džemata D.Srebrenik

Odbojka za polaznice mektebske nastave

Na kraju takmičenja dobili smo sljedeće rezultate:

  • 1. Mjesto ekipa džemata Falešići
  • 2. Mjesto ekipa džemata Cage
  • 3. Mjesto ekipa džemata D.Moranjci

mek-takm-srebrenik-2011-3

Odbojka za polaznice mekteba

Kao što se može vidjeti i prema rezultatima, utakmice su bile veoma zanimljive sa dosta golova i dobrih fudbalskih poteza. Na kraju konačni poredak mekteba izgleda ovako:

  • 1. Mjesto ekipa džemata Babunovići
  • 2. Mjesto ekipa džemata Kurtići
  • 3. Mjesto ekipa džemata Kiseljak

Nakon svih utakmica ponovo je izvršen svečani defile ekipa te podjela diploma i pehara najboljim koje je ispred Medžlisa uručio glavni imam Refik-ef Hodžić. Dodijeljeni su pehari finalistima i diploma trećeplasiranoj ekipi.

mek-takm-srebrenik-2011-4

Pobjednička ekipa džemata Babunovići 

mek-takm-srebrenik-2011-5

Glavni imam uručuje diplome i pehare

Želimo im puno sportske sreće i uspjeha i da dostojno predstavljaju naš Medžlis.

Na kraju zahvaljujemo svim muallimima sa područja Medžlisa Srebrenik koji su se potrudili sa svoje strane da i ovogodišnja mektebska liga i ovaj projekat hairli završimo. Molimo Allaha da nagradi imame i muallime i da podari svaki hajr muallimima i polaznicima mekteba.

Damir-ef Babajić