A+ A A-

Zagreb: Naučni skup „Evropski identitet Bošnjaka"

Islamski-centar-ZagrebU Zagrebu će 6. i 7. maja 2011. godine povodom 24. godišnjice otvorenja Zagrebačke džamije biti održan naučni skup pod nazivom „Evropski identitet Bošnjaka". Organizatori ovog 16. po redu naučnog skupa su Medžlis Islamske zajednice Zagreb, Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske te Naučnoistraživački institut „Ibn Sina" iz Sarajeva.

Na ovom naučnom skupu govorit će između ostalih govoriti: prof.dr.sc. Hilmo Neimarlija sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu - „Muslimansko europejstvo Bošnjaka", prof.dr.sc. Ferid Muhić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Skopju „Mit o kršćanskoj Evropi i islamskom Orijentu - Bosna kao povijesna i kulturna paradigma Evrope", prof.dr.sc. Fikret Karčić sa Pravnog fakultet Univerziteta u Sarajevu - O bošnjačkoj percepciji Evrope u osmanskom periodu: Evropa kao "drugi", akademik prof.dr.sc. Enes Karić sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu - „Bošnjačka samokritika u dvadesetom stoljeću", dr.sc. Zlatko Hasanbegović sa Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" u Zagrebu - „Bošnjaci i kemalistička revolucija. Kemalova Turska u djelu Munira Šahinovića Ekremova", doc.dr.sc. Adnan Jahić sa Filozofskog fakultet Univerziteta u Tuzli - „Neka zapažanja iz kulturne historije Bošnjaka između dva svjetska rata", doc.dr.sc. Ibrahim Pašić sa Fakulteta humanističkih nauka

Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru - „Novi pogledi na etnogenezu Bošnjaka - Evropski korijeni Bošnjaka", muftija Ševko ef. Omerbašić - „Identitet imama", doc.dr.sc. Dževad Hodžić sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu - „Bošnjaštvo i Islamska zajednica Bošnjaka u zapadnoj dijaspori", dr.sc. Amir Karić glavni imam MIZ Tuzla - „Muslimani u Europskoj Uniji: novi identitet u nastajanju", mr.sc. Mirza Mešić MIZ Zagreb - „Bošnjaci između sekularizacije i reislamizacije", mr.sc. Saeid Abedpour iz Instituta "Ibn Sina" Sarajevo - „O definiciji identiteta", doc.dr.sc. Elvira Islamović sa Pedagoškog fakultet Univerziteta u Bihaću -„Europska nelagoda i bosanski labirint", Sead Muhamedagić iz Zagreba - „Bošnjački identitet u (europskom) procijepu" te prof.dr.sc. Senadin Lavić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu - „Globalizacijski procesi, evropske integracije i bosanske perspektive. Bošnjačko sazrijevanje" kao i drugi predavači koji će svojim izlaganjem doprinijeti kvaliteti ovog naučnog skupa. 

Skup će se održati u Islamskom centru u Zagrebu. Svečano otvaranje je planirano za 17,30 h u Kongresnoj dvorani IC Zagreb 6. maja 2011. godine.