A+ A A-

Na pomolu svjetlija budućnost u Palestini

Hamas i Fatah postigli dogovor

Suprostavljene palestinske organizacije Fatah i Hamas su sklopile sporazum o održavanju vanrednih izbora i sastavljanju jedinstvene palestinske vlade. Ovaj sporazum bi trebao bi biti važan korak ka stvaranju stabilne palestinske države.

sporazum_hamas_fatah_april_2011 

Sporazum je potpisan u srijedu, 27. aprila, u Kairu uz posredovanje egipatske tajne službe, odnosno, njezinog šefa Murada Muwafija, a na pregovorima su sudjelovali Musa Abu Marzuk iz Hamasa i Azzam Al-Ahmad iz Fataha. Ovaj sporazum je rezultat višesedmičnog tajnog pregovaranja uz posredovanje egipatskih vlasti i njime bi trebao biti označen kraj podjela u Palestini. Dogovoreno je zajedničko stvaranje prijelazne vlade do održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Izbori se moraju provesti u roku od godinu dana.

Pod uticajem arapskih revolucija demonstranti su bili i na ulicama palestinskih gradova, a glavni zahtjev na protestima bilo je upravo ujedinjenje zemlje.

Žestoke reakcije iz Izraela

Dogovor Fataha i Hamasa nije naišao na jedinstveno odobrenje u međunarodnoj zajednici. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odmah je upozorio Palestinsku samoupravu da mora birati između mira s Izraelom i pomirbe s Hamasom.

- S ovim je sporazumom pređena crvena linija. Mi smo uvijek bili jasni: nećemo pregovarati s terorističkom organizacijom. Naše riječi nisu isprazne prijetnje. Mi na raspolaganju imamo široku paletu mjera, uključujući ukidanje VIP statusa za predsjednika Mahmouda Abbasa i njegova premijera Salama Fayyada, što podrazumijeva da se oni više neće moći slobodno kretati - zaprijetio je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman.

U usaglašenom tonu su reagovali i američki predstavnici, upozoravajući da nikakvi dogovori s Hamasom - koji se nalazi na listi terorističkih organizacija - nisu poželjni. Predstavnici EU za sada se ograđuju da najprije moraju proučiti sporazum da bi ga mogli komentirati.