A+ A A-

Klanjana dženaza ubijenim Vlaseničanima

Dženaza-namaz nedužno ubijenim Vlaseničanima klanjana je danas na vlaseničkom mezarju Rakita, gdje je do sada ukopano 266 žrtava etničkog čišćenja.

Zajedničku dženazu, u ime Rijaseta Islamske zajednice BiH, predvodio je muftija Ismail ef. Smajlović. On je izrazio saosjećanje porodicama ubijenih, rekavši između ostalog da se ovaj događaj mora upamtiti i iz njega izvući pouka.

"Njihova smrt nije prirodna, ona je produkt ljudskog uma. Iz ovog događaja treba izvući pouku i uzeti pravi izbor za bolji život", rekao je muftija Smajlović.

Među 18 žrtava koje su danas ukopane u mezarju Rakita, nalaze se i trojica sedamnaestogodišnjaka - Almir Omerović, Edin Mutapčić i Džemail Badžić.

Najstarija žrtva je nena Ajka Hurić, koja je imala 73 godine kada je ubijena.

110423048.11_mn

Muhamed Omerović, otac ubijenog Almira, ispričao je da mu je sin ubijen granatom koja je ispaljena sa položaja srpske vojske. Sa njim zajedno poginula su i dva amidžića, koji su od njega bili stariji tek godinu.

"Bio je veoma skroman mladić, pametan, obrazovan. Tri dana prije nego što će biti ubijen, samo smo gledali jedan u drugog i šutjeli. Poslije granatiranja Almir je bio još živ. Nosio sam ga jedan kilometar i preminuo je", kaže Muhamed.

Dženazi i ukopu vlaseničkih žrtava na mezarju Rakita u Vlasenici prisustvovao je i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. On je položio cvijeće na spomen obilježje, gdje će biti ispisana imena žrtava, Bošnjaka iz Vlasenice koji su ubijeni u periodu od 1992. do 1995. godine.

Izetbegović je poručio da Bošnjaci nikad više ne treba da budu slabi i neorganizovani.

"Pravda je spora, ali dostižna i istrajat ćemo na putu da se uhvate i kazne svi počinioci zločina", rekao je Izetbegović i dodao da se moraju jačati odnosi u BiH, ali i regionu i tako stvarati uslovi za bolju budućnost.

Izetbegović se prije dženaze sastao sa predstavnicima povratnika u Vlasenici, ali i tamošnjim bošnjačkim odbornicima, te predstavnicima Islamske zajednice u ovom gradu.

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasnici danas je klanjana dženaza i obavljen ukop 18 vlaseničkih šehida, stradalih tokom etničkog čišćenja na području općine Vlasenica od 1992. do 1995. godine.

Porodice su u zadnji moment odlučile da odustanu od ukopa Šahije Berbić i Sabire Alihodžić zbog malog broja identificiranih posmrtnih ostataka, zbog čega je umjesto 20 ukopano 18 žrtava.

Najmlađe žrtve koje su u subotu ukopane su trojica sedamnaestogodišnjaka Almir Omerović, Edin Mutapčić i Džemail Badžić, dok je najstarija Ajka Hurić (73).
Posmrtni ostaci identificiranih ekshumirani su u masovnim i pojedinačnim grobnicama Pelemiš, Ogradice kod Vlasenice, Kamenici kod Zvornika, Cerskoj i Debelom Brdu.

Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica pozvao je građane Bosne i Hercegovine da svojim prisustvom uveličaju kolektivnu dženazu vlaseničkim šehidima i na taj način ne dozvole da ovaj stravični zločin padne u zaborav jer i zaborav je zločin.

Za zločin nad nevinim Bošnjacima Vlasenice na 60 godina kazne osuđeni su Dragan Nikolić Jenki, šef osiguranja u logoru Sušica, te Predrag Bastah i Goran Višković za niz stravičnih zločina.

"Mnogi zlikovci i danas se slobodno šetaju ulicama Vlasenice, gdje obavljaju ugledne poslove u javnim ustanovama općine dok porodice i 19 godina od počinjenog zločina nad njihovim najmilijim sakupljaju kosti i iščekuju njihov ukop", navodi se u saopćenju Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

Tokom agresije na BiH ubijeno je 2.446 Vlaseničana od Novosadskog korpusa JNA i Vojske i policije RS-a, potpomognute od domaćih zločinaca.

U Komemorativnom centru Tuzla su identificirani posmrtni ostaci 18 nevino ubijenih Vlaseničana: Hajrudin (Mujo) Ahmetović; Šaćir (Mujo) Redžić; Ramo (Rašid) Kuduzović; Almir (Muhamed) Omerović; Muradif (Alija) Čamdžić; Nail (Reuf) Korikutović; Edin (Muradif) Mutapčić; Jasmina (Osman) Huremović; Abdulkadi (Mujaga) Subašić; Ajka (Mehmed Kuljančić) Hurić; Murat (Meša) Muratović; Safet (Muhamed) Dautović; Avdo (Ibro) Kobaš; Adnan (Meho) Ambešković; Ajkuna (Kadro Muminović) Imširović; Ibro (Meho) Muminović; Ahmet (Bajro) Dautović; Džemail (Himzo) Badžić, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

(Fena/Sarajevo-x)