A+ A A-

Na ruskom grbu i polumjesec?

talgat-tadzhuddinVrhovni muftija Centralne duhovne uprave muslimana Rusije Talgat Tadžhudin predložio je da se ruski državni grb promijeni tako što bi se jedan od krstova na krunama dvoglavog orla zamijenio islamskim simbolom - polumjesecom. Ovu inicijativu muftija je iznio u svom intervjuu za moskovske novine „Moskovske novosti".

Prema njegovim riječima, muftija je ovu ideju podijelio sa  predsjednikom Dmitrijem Medvedevim još u februaru naglasivši da ga je ruski lider "pažljivo slušao".

Razlog ove inicijative leži u činjenici da muslimani čine oko 18 posto ruskog stanovništva (oko 20 miliona stanovnika) te bi stoga nacionalni grb prema mišljenju ruskog muftije trebao simbolizirati sve vjerske manjine koje žive u zemlji.

"Naši preci su ovdje živjeli stoljećima. Mi smo po Božijoj volji ujedinjeni u jednu zemlju. Dakle, komšija nam je kao brat", rekao je Tadzhuddin.  

Na upit o mišljenju da se Rusi boje da će jednog dana osvanuti u muslimanskoj Rusiji, muftija je rekao: „Nema straha od islama. Ako neko stvara takve strahove to su oni na Zapadu koji koriste i najmanju priliku da upozore na strah od islama, pa se eto i ovdje počelo tako razmišljati."

Na kraju razgovora, komentirajući dešavanja u Libiji, muftija je poručio: „Osuđujem savezničke napade na Libiju i to smatram izravnim miješanjem u poslove jedne nezavisne države."