A+ A A-

Arapska liga traži zonu zabrane letova iznad Gaze

arapska-ligaArapska liga je zatražila od UN, Vijeća sigurnosti i Kvarteta za Bliski istok da u okviru svojih nadležnosti ulože dodatna nastojanja u sprečavanju divljačkih artiljerijskih i vazdušnih napada izraelske vojske na palestinska područja i zaustave nemilosrdno ubijanja nedužnih civila u pojasu Gaze. Arapska liga je na vanrednoj sjednici, pod predsjedavanjem Omana, u Kairu saopštila da se oštro protivi indiferentnoj politici Zapada prema palestinskom pitanju. Tom prilikom upućen je i zahtjev za uvođenje zabrane letova izraelskim avionima iznad pojasa Gaze. Arapska krovna organizacija također je zatražila od međunarodne zajednice da pripremi odgovarajuće poteze u zaustavljanju izraelskih napada i zločina protiv civila u pojasu Gaze i obezbijedi uvjete za izvođenje ovog režima pred Međunarodni sud pravde u Hagu.

Gaza je u zadnjim sedmicama pod snažnim zračnim i artiljerijskim udarima izraelske vojske koja na taj način pokušava zaustaviti artiljerijske napade sa palestinskih područja na izraelske gradove.

U međuvremenu su izraelski i palestinski dužnosnici 10. aprila dogovorili prekid paljbe i primirje. Istovremeno je izraelski premijer Benjamin Natanyahu zaprijetio još snažnijim izraelskim odgovorom ako pripadnici Hamasa nastave napade iz područja Gaze.

S obzirom da Izrael ima jedno od najjačih ratnih zrakoplovstava na svijetu pitanje je, kad bi se i donijela takva rezolucija i ko bi je proveo. Jedino ratno zrakoplovstvo koje je dovoljno jako za to je američko, no sasvim je sigurno da Washington nikada neće pristati na to te je stoga ovakav zahtjev već unaprijed osuđen na neuspjeh.