A+ A A-

Cenzurirana izjava o Islamskoj zajednici

FTV2U emisiji FTV „Odgovorite ljudima", od 7. aprila 2011., tema je bila Islamska zajednica, a učestvovali su muftija sandžački Muamer Zukorlić, te profesori Dževad Hodžić, Jusuf Žiga i Enver Kazaz. O karakteru i krajnjim namjerama ove emsije najbolje govori besprizorno ponašanje voditeljice Elme Kazagić koja je agresivno prekidala muftiju Zukorlića, da bi čak u jednom momentu ustvrdila kako je cijena dženaza visoka zato što se gradi upravna zgrada Rijaseta. No, najpamtljiviji momenat u emisiji dogodio se na samom početku, kada je voditeljica Kazagić poželjela dobrodošlicu gostu Enveru Kazazu, a kada joj je on, kao da je pijan, zbunjeno odgovorio: „Dobro došli". Ispalo kako je Kazaz domaćin voditeljici, a što možda nije daleko od istine s obzirom na ideološku instrumentalizaciju FTV.

U okviru redakcijskog priloga u emisiji, pojavio se i Fatmir Alispahić, ali je bilo jasno da je njegvoa izjava isječena. On je u prvi mah odbio da učestvuje u emisiji, rekavši voditeljici da ima negativno mišljenje prema takvom tematiziranju Islamske zajednice, ali kada mu je obećano da će njegova izjava, u trajanju do jedne minute, biti u cijelosti puštena, bez obzira na kritički stav - pristao je. U nastavku donosimo kompletnu izjavu Fatmira Alispahića, iz koje su emitirane samo prve dvije rečenice, dok je ostali sadržaj cenzuriran. Nije teško zaključiti - zašto. 

 

Izjava Fatmira Alispahića

u emisiji „Odgovorite ljudima" na FTV, 7. aprila 2011. 

Islamska zajednica nije stranka, ministarstvo, javno preduzeće pa da podnosi račune političkoj javnosti.

Te račune ne podnose ni Pravoslavna, ni Katolička crkva, u čiju autonomiju niko ne smije dirati.

Državni mediji više propituju reisu-l-ulemu nego sve ministre zajedno, i više rove po Islamskoj zajednici, nego po svim organima vlasti.

Izbori u Islamskoj zajednici nisu nikakva politička utakmica pa da budu vruća tema.

I druge vjerske zajednice imaju izbore, ali o njima ništa ne znamo.

A zašto je Islamska zajednica u stalnom fokusu?

Zato što se islam pokušava prikazati kao najveći problem ove države.

Isto su tvrdili kreatori masovnih zločina nad Bošnjacima.

Stoga je tema ove emisije i profesionalni i politički promašaj.

Svi u studiju bi morali znati da se o autonomnim pitanjima vjerskih zajednica ne raspravlja na televiziji. 

(Bnet)