A+ A A-

Razmjena teoloških iskustava Sjevera i Juga Evrope

Studenti Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu
na večeri kod Nj.E. norveškog ambasadora Jana Braathua

stidenti-fina-nor-anmb-2011

Dana 21. marta 2011. godine studenti Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu u pratnji mr. Ahmeta Alibašića imali su čast prisustvovati večeri u rezidenciji Nj.E. ambasadora Norveške u Bosni i Hercegovini, Jana Braathua.  Večeri su  prisustvovali i gosti iz Norveške i Švedske: prof. Wyller Trygve, dekan Teološkog fakulteta na Univerzitetu Oslo, te Mikael Stenmark, dekan Teološkog fakulteta Uppsala univerziteta i predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

U ugodnoj atmosferi i uz specijalitete norveške kuhinje, ambasador Braathu i profesori iz Skandinavije sa domaćinima su podijelili  svoja iskustva rukovođenja i rada na teološkom fakultetu te iskustvo susreta sa novim religijama prisutnim u njihovim zemljama, prvenstveno islamom. U veoma zanimljivoj diskusiji o gorućim problemima sa prefiksom religijskog i socijalnog, sa kojima se susreću kako gosti iz Skandinavije, tako i mi u Bosni i Hercegovini, mogla su se čuti i neka nova razmišljanja koja bi mogla biti model i moguće rješenje za prevazilaženje brojnih problema sa kojima  će se susresti  moderno društvo u dodiru sa religijom.

Ovo je bilo jedinstveno iskustvu studentima Fakulteta islamskih nauka na čemu su veoma zahvalni Nj.E. Janu Braathuu. Rijetka je i dragocjena prilika naći se kao student u društvu sa visokim i utjecajnim zvanicama a ne osjetiti međusobni jaz. Bila je to atmosfera razumijevanja i ravnopravnosti koju zagovaraju i njeguju istinske religijske vrijednosti.

Adil Okić

(www.fin.ba)