A+ A A-

MIZ Doboj: Pomoć porodici Grahić - akcija vrijedna pomena

Medžlis islamske zajednice Doboj je u subotu, 02.04.2011. godine, uručio novčanu pomoć u iznosu od 3 800,00 KM porodici Grahić, rodom iz Pridjela, za liječenje njihovog dvadesetmjesečnog sina Harisa Grahića.

miz-doboj-akcija-pomoci-2011

Novac je uručio Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Doboj Murvet  Bajraktarević u prisustvu glavnog imama  MIZ Doboj  Bajre ef. Džafića, te naglasio da je ova pomoć svih 28 džemata sa područja  Medžlisa IZ Doboj. 

- MIZ Doboj je uvijek spreman za pomoć, tako je u 2010. godini Medžlis uz incijativu glavnog imama,  a uz pomoć privrednika izgradio kuću povratniku Mustafi Mahmutoviću u Doboju, a ključeve je uručio reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, i jedan je od rijetkih medžlisa koji se mogu pohvaliti ovakvoj vrsti pomoći.

-Medžlis IZ Doboj je u više navrata pomagao i HO „Emmaus" poznatiju kao Prihvatni centar Duje i MDD „Merhamet" organizujući prikupljanje kurbanskog mesa za potrebe ove dvije nevladine organizacije. Isto tako na jednom od seminara sa imamima dogovorena je pomoć u hrani za potrebe Centra na Dujama, pa je tako organizavano prikupljanje isključivo hrane po džematima na području MIZ Doboj, a istu pomoć MIZ Doboj je uručio Centru Duje, kojeg su posjetili imami Medžlisa islamske zajednice Doboj. U kratkom vremenu imami su po svojim džematima skupili preko 3 000 kg hrane.

- Također već dva Ramazana organizuje se sergija za MIZ Višegrad, s kojim se Medžlis bratimio, a plodovi ovog bratimljenja se očituju i u kulturnim manifestacijama i posjetama ovih dvaju medžlisa.

-Također Ramazana 1430. h.g. organizovana je i sergija za pomoć djevojčici Hadžikadunić Ameli, koja boluje od leukemije.

 Naravno mnogo je pomoći koju Medžlis islamske zajednice Doboj pruža drugima, a mnogo je i onih koji zloupotrebljavaju traženje pomoći. Zato je IO donio odluku da se pomažu džematlije sa područja MIZ Doboj, a uz saglasnost džematskih odbora i džemata, a svi imami su dužni da naprave kartu ekonomskog i socijalno-patološkog stanja svog džemata.

Adil Rudanović