A+ A A-

Gazi Husrev-begov vakuf tuži Stari Grad

gazi-vakufPiše: Edina Kamenica

Vijećnici Općinskog vijeća sarajevskog Starog Grada u utorak (29. marta 2011. godine) su, više od dvotrećin­ske većine, izglasali prodaju sedam poslovnih prostora koje je Općina stekla na osnovu nacionalizacije. Zbog te odluke, Gazi Husrev-begov vakuf će, najvjerovatnije, tvrdi  v.d. direktor Vakufske direkcije IZ-a hfz. mr. Senaid Zajimo­vić, podnijeti tužbu protiv Općine a, sve su prilike, i protiv pravobraniteljice Općine koja je, obrazlaže Zajimović, pogrešnim tumačenjem zakona navela vijećnike na takvo glasanje.

„Toliko sam razočaran da ja više ne znam šta da mislim", kazao nam je juče prof. dr. Rizah Avdić, predsjedavajući Općinskog vijeća, napominjući da su 23, ili 24 vijećnika glasala za prodaju, a šestero, pa i on, bilo je suzdržano. (!!!)

Razočarani Avdić

„Zašto nisam glasao pro­tiv? Opet bi se svelo na isto... Kažem vam, to što se desilo sve mi je neshvatljivo", ističe Avdić.

„Na nekoliko prostora ima mukata i IZ, odnosno Vakufska direkcija polaže pravo na tim nekretninama i sada", tvrdi mr. Zajimović, objašnjavajući šta je mukata:

„To je trajni zakup zemljišta dok postoji objekat nad njime, i mukata je evidentirana u C listu ZK-a izvatka, pa se tretira kao teret. Mukata se uvodila najviše nakon požara koji su se dešavali na Čaršiji. Nije bilo dovoljno finansijskih sredstava da se obnove vakufski prostori, pa se određenim ljudima davalo zemljište da na njemu naprave dućan, a oni su plaćali zakupninu tog zemljišta. Zakupnina se plaća sve dok postoji poslovni obje­kat, a, kada ga više ne bude, zemljište pripada izvornom vlasniku... U ovom slučaju to je Gazi Husrev-begov vakuf, ističe mr. Zajimović, a Huso Salihović, pravnik Vakufske direkcije, koji je prisustvovao sjednici, naglašava: "S obzirom na to da je Općina Stari Grad vlasništvo stekla na osnovu nacionalizacije, prodaja ovih poslovnih prosto­ra je suprotna odredbama iz člana 16. Zakona o prometu nekretnina... To su svi zanemarili..."

Zajimović podsjeća na to da će svaki od tih prostora biti predmet restitucije. No, direktora ipak najviše interesuje koji može biti interes Općine da proda ove poslovne prostore kada su kupci plaćali za njih zakupninu.

Čiji su to interesi?

„Ja nemam drugog odgovora do tog da su u pitanju interesi pojedinaca, i vrlo konkretnih porodičnih veza, ali o tome će sud odlučivati", ogorčen je Zajimović.

Iako nam je predsjedavajući OV-a ispričao šta se dešavalo na sjednici, istakavši da je, upravo zbog sukoba interesa i sam intervenisao, mi smo objašnjenje htjeli dobiti izravno od pravobraniteljice Općine Suade Hadžić. No, Hadžić je bila spremna samo za neformalni razgovor, naglasivši: "Bez dozvole načelnika Općine, ne mogu komunicirati s javnošću."

Poslali smo pisani upit nadležnoj općinskoj službi, ali nam je rečeno da se načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa odmora vraća u ponedjeljak.

Hoće li do tada biti podnijeta tužba?

(Oslobođenje, 31. mart 2011. godine)