A+ A A-

Poziv Vakufske direkcije za unapređenje vakufskih parcela

vocnjakVakufska direkcija uputila je poziv svim medžlisima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji raspolažu vakufskim parcelama da poduzmu neophodne aktivnosti u pravcu unapređenja i postizanja veće produktivnosti tih parcela. 

Obzirom da je nastupio period sjetve i sadnje, Vakufska direkcija je predložila medžlisima IZ da izvrše analizu mogućnosti sadnje određenih kultura na vakufskom poljoprivrednom zemljištu, te na taj način spriječe eventualno zarastanje vakufskih parcela, a tim ih ujedno ekonomski bolje iskoriste i unaprijede. Naime, adekvatnim iskorištavanjem vakufskog zemljišta razvija se i produžava egzistencija samog vakufa što je zasigurno bila i namjera vakifa. „BiH je u skladu sa svojim geografsko-klimatskim karakteristikama pogodna za uzgoj raznih vrsta voća. Stoga, Vakufska direkcija predlaže svim medžlisima IZ da naprave analizu mogućnosti uzgajanja voća na određenim vakufskim parcelama. To podrazumijeva u prvom planu analizu pogodnosti zemljišta za sadnju voća. Ukoliko određeni medžlisi imaju vakufsko zemljište koje nije adekvatno iskorišteno, a koje je po svojim karakteristikama pogodno za voćarstvo, zemljište treba iskoristiti u tu svrhu", ističe se u pozivu Vakufske direkcije. 

Također, Vakufska direkcija podsjeća da kantonalna ministarstva poljoprivrede, kao i Federalno ministarstvo svojim budžetima subvenciraju sadnju voća kao i povrat određenog procenta uloženih novčanih sredstava, te se sugerira, ukoliko medžlisi nemaju vlastita sredstva za podizanje zasada voća, da pripreme adekvatne projekte i proslijede ih domaćim i drugim institucijama kako bi pokušali obezbjediti potrebna sredstva. „U ovom pravcu se trebaju usmjeriti naročito oni medžlisi IZ kod kojih se strategija razvoja općine bazira na poljoprivredi i voćarstvu", kaže se u ovom pozivu. 

U Vakufskoj direkciji ističu da su prilikom radnih posjeta medžlisima Islamske zajednice u BiH primjetili da na području pojedinih medžlisa IZ postoje velike površine neiskorištenog vakufskog zemljišta, odnosno da se ta zemljišta djelimično ili se uopće ne obrađuju.