A+ A A-

Dodijeljen prvi halal certifikat u Makedoniji

Agencija za certificiranje halal kvalitete u suradnji sa Islamskom zajednicom Makedonije je, u subotu 26. marta 2011. godine, organizirala svečanu dodjelu prvog halal certifikata u Makedoniji kompaniji UK Komerc doel Saraj. Svečanost je organizirana u prostorijama Islamske zajednice Makedonije u Skopju.

Svečanosti su prisustvovali makedonski reisu-l-ulema H. Sulejman-ef. Rexhepi, H. Jakub-ef. Selimovski, direktor Agencije Amir Sakić, direktor kompanije UK Komerc Adem Abazi, Valdet Peštalić, mediji i drugi gosti. 

ukkomerc1

"Dodjela halal certifikata potvrđuje da svi materijali koji se koriste u proizvodnji, preradi i skladištanju proizvoda firme ispunjavaju zahtjeve Halal standarda BAS 1049:2010" rekao je Selimovski.  On je istakao da je kompanija "UK Commerce" prva kompanija u Makedoniji koja je ispunila zahtjeve Halal standarda dok u narednom periodu se očekuje da će još nekoliko kompanija isti proces okončati.

 Halal certifikat direktoru firme UK Komerc, gospodinu Ademu Abaziju uručio je makedonski reisu-l-ulema Sulejman-ef. Rexhepi te zaželio mnogo uspjeha u budućem radu kompanije na domaćem i inostranom tržištu.

"S obzirom na prirodni i klimatske potencijal  i razvoj prehrambene industrije u Makedoniji, postoje dobri uvjeti za proizvodnju halal proizvoda koji bi mogli biti smješteni u lokalnom i svjetskom tržištu. To također podrazumijeva dodatna ulaganja, ali i nova zapošljavanja, koji se u isto vrijeme su vrlo važna za ekonomiju i razvoj"  rekao je reisu-l-ulema makedonski.

ukkomerc6

Direktor Agencije za halal certificiranje iz Bosne i Hercegovine, Amir Sakić je rekao: "Halal certifikat je posebna ulaznica za ulazak u svjetskom tržištu halal proizvoda, čija vrijednost iznosi više od 650 milijardi USD. Svjetsko halal  tržište proizvoda je tržište sa najvećom stopom rasta u svijetu, s tendencijom rasta prihoda od 30 posto i dalje. Halal je postao globalni trend a halal proizvode konzumiraju kako muslimani tako i nemuslimani  jer halal podrazumijeva zdravo, sigurno i proizvodeno s dodatnom kontrolom". 

Na kraju direktor kompanije UK Komerc, Adem Abazi je izrazio zahvalnost Islamskoj zajednici Makedonije, Agencija za certificiranje halal kvalitete iz Bosne i Hercegovine i medijima koji su najtransparentniji u informiranju građana o aktivnostima i uspjesima kompanije UK Komerc. On je naglasio da je sada odgovornost kompanije veća prema svim korisnicima halal proizvoda.

Proces halal certificiranja na području Makedonije vrši Agencija za certificiranje halal kvalitete iz BiH u suradnji i saglasnosti sa IZ Makedonije, te sve zainteresirane kompanije svoje zahtjeve za halal certificiranje mogu uputiti na ove dvije adrese.

(www.halal.ba)